Economia

La crisi provoca un boom de literatura sobre economia

Ho pot confirmar qualsevol lector empedreït visitant de llibreries: les editorials han estat fidels als signes dels temps i s'han esmerçat a oferir el bo i millor dels treballs dels experts en una economia en crisi, que s'han guanyat un lloc preeminent als aparadors.

Així ho confirma Miquel Castillo, responsable de l'àrea tècnica de la Casa del Llibre del passeig de Gràcia de Barcelona. Castillo comenta que entre els títols que han aparegut i que la gent demana amb més entusiasme n'hi ha de dos tipus.

D'una banda, han proliferat els volums que expliquen la crisi i la posen més a l'abast del lector mitjà no especialitzat. Entre aquests títols hi ha La crisis Ninja y otros misterios (Espasa), del mediàtic Leopoldo Abadía, un autèntic supervendes.

També s'ha venut força l'obra de José Poal, exprofessor d'Esade, que a Llegó la crisis (Granica) també fa una aposta per un llenguatge nítid i directe per descriure la crisi, una opció que també han pres Carles Torrecilla, professor de direcció de màrqueting d'Esade i Jordi Basté, conegut sobretot com a director del programa El Món a RAC 1. Tots dos han fet una dissecció desacomplexada però objectiva de la situació actual a Crisi, mentides i grans oportunitats (Columna), que com el títol indica, a més de repassar la conjuntura, hi aporta possibles solucions.

D'altra banda, al costat dels textos divulgatius per al comú dels mortals, i en una línia més, diguem-ne, espessa per als lectors no iniciats hi ha El retorno de l'economia de la depresión y la crisis actual (Crítica), del Nobel d'economia i columnista a The New York Times Paul Krugman, que de fet és la repesca d'un llibre editat fa uns anys però que torna a agafar sentit. Val a dir que Krugman també està fent caixa amb La fi dels neocons, traduït per Ara Llibres.

A Abacus també s'ha deixat notar l'oferta i la demanda de llibres especialitzats en la crisi. Jordi Grané, responsable de les llibreries de la cooperativa, recorda que el boom va començar fa un any i mig, quan van començar a arribar els primers èxits de Krugman als EUA o El economista camuflado o la lógica oculta de la vida, de Tim Harford (Temas de Hoy).

Un interès sorprenent
Grané comenta que resulta curiós l'interès per un tipus de lectures tan denses: "No sabem si els llegeixen, però sí que els compren". Així, de costat amb els llibres fàcils, hi ha El inversor inteligente (Deusto), un clàssic de Benjamin Graham, o el sofisticat Mejor con menos (Crítica), de Joaquim Sempere. I també El estallido de la burbuja (Deusto) de Robert Shiller, elogiat pel Financial Times.

Dins d'aquesta gamma, Miquel Castillo encara afegeix el text d'Oriol Amat, professor de la Universitat Pompeu Fabra, que publica Eufòria i pànic, editat per Profit, sota els auspicis de l'Institut Ignasi Villalonga.

Quant al perfil del lector, és evident que és més eclèctic com més mediàtic és l'autor, assegura Castillo. Grané, però, puntualitza que "la gent que compra aquests llibres són lectors habituals, que ara mostren la seva inquietud pel tema".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.