Economia

La Comissió Europea calcula que l'atur arribarà fins al 20,5% a l'Estat espanyol el 2010

L'executiu comunitari augura que l'economia espanyola caurà aquest any un 3,2% i que el dèficit públic continuarà augmentant i arribarà al 8,6% del producte interior brut

Les últimes previsions de la Comissió Europea (CE) estan en la mateixa línia que les del Fons Monetari Internacional i el Banc d'Espanya i auguren per a l'Estat espanyol una taxa d'atur del 20,5% el 2010, el doble que la mitjana de la Unió Europea (UE).

A més, calcula que l'economia espanyola es contregui un 3,2% aquest any i un 1% el 2010 a causa de la forta caiguda del consum i de la inversió.

Tot i que l'economia podria haver tocat fons durant el primer trimestre de l'any, la recessió continuarà amb taxes de creixement negatiu com a mínim fins al final del 2010, i el dèficit públic es dispararà fins a gairebé el 10% del PIB, molt per sobre del 3% que autoritza el pacte d'estabilitat i creixement (PEC), segons les previsions de primavera publicades avui per l'executiu comunitari.

El deute públic augmentarà més de 20 punts i superarà el 62% el 2010, mentre que el dèficit per compte corrent es moderarà fins a -6,9% del PIB el 2009 i el -6,3% l'any que ve.

La inflació, segons Brussel·les, se situarà al -0,1% de mitjana el 2009 a causa de la caiguda del preu del petroli i dels aliments i remuntarà lleugerament l'any següent fins a situar-se a l'1,4%. Malgrat que això reduirà el diferencial d'inflació amb l'eurozona, l'executiu comunitari ressalta que "la competitivitat de l'economia espanyola seguirà sent feble".
 
L'executiu comunitari alerta també que els "desequilibris" de l'economia espanyola, com la baixa competitivitat, l'elevat dèficit per compte corrent o l'enfonsament de la construcció, "dificulten" la recuperació.

De fet, mentre que la majoria de països de la UE iniciaran una tímida recuperació a començament del 2010, Espanya serà l'únic estat membre amb taxes de creixement negatiu fins i tot l'últim trimestre de l'any que ve.

En aquest sentit, Brussel·les preveu que la inversió en construcció i béns d'equip segueixi caient l'any que ve perquè l'ajust en aquests sectors encara no s'haurà completat. A més, caurà la inversió pública a causa que s'haurà completat el pla del Govern d'inversions als ajuntaments.

Riscos a la baixa

L'executiu comunitari avisa que persisteixen els riscos a la baixa per a aquest escenari si es produeix un ajust negatiu en la demanda externa més fort de l'esperat i un enduriment més gran del crèdit. En un context de restricció del crèdit, la inversió privada podria caure encara més, afectant negativament l'ocupació i el consum. A més, el finançament del creixent deute d'Espanya podria pesar encara més en l'activitat domèstica.

A la banda positiva, un augment de la població superior a l'esperat podria tenir un impacte negatiu sobre l'activitat econòmica, sostenint el consum i la construcció i introduint més flexibilitat salarial al mercat laboral. També podrien incrementar-se les exportacions més del vaticinat i les llars es beneficiaran d'una reducció del cost del crèdit per la caiguda de tipus.

Tot i que la contracció de l'economia espanyola serà menor aquest any que la d'altres països de la UE, la recuperació serà molt més lenta. Així, l'economia alemanya retrocedirà un 5,4% aquest any però tornarà a xifres positives (0,3%) el 2010.

El mateix ocorre en el cas d'Itàlia (-4,4% i 0,1%) i fins i tot el Regne Unit (-3,8% i 0,1%), mentre que en el cas de França l'economia caurà el 2009 un 3% i el 2010 un 0,2%. D'aquí a l'eurozona, la pitjor situació correspon a Irlanda, el PIB de la qual es desplomarà aquest any un 9% i un 2,6% l'any següent. Aquestes xifres negatives només les superaran el 2009 Letònia (-13,1%), Lituània (-11%) i Estònia (10,3%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ENOGASTRONOMIA

El castell d’Olèrdola reuneix els cellers que fan vi ancestral

Barcelona
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona