Economia

Els preus pugen a Catalunya un 0,4% en un any, mentre a Espanya baixen

Consum

Els preus a Catalunya van disminuir una dècima al març en relació amb el mes anterior i van deixar una taxa interanual del 0,4%, cinc dècimes per sobre de la mitjana de l'economia de l'Estat espanyol, on els preus van registrar per primer cop en els últims 47 anys una inflació negativa, del -0,1%.

En concret, i segons ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació no ha estat negativa a Catalunya pel comportament dels preus a les comarques de Barcelona, on la taxa interanual va quedar fixada en el 0,7%, mentre que a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, la taxa interanual dels preus ha estat negativa, el -0,3%, el -0,2% i -0,6%, respectivament.

En el conjunt de l'Estat, els preus han pujat un 0,2% al març respecte al mes anterior, però, tot i això, en un any han baixat vuit dècimes, fins a situar-se en el -0,1%, una taxa d'inflació negativa sense precedents a Espanya.

El descens en vuit dècimes de l'IPC interanual al conjunt de l'Estat al març es deu sobretot a la caiguda dels preus en transport, la taxa anual dels quals es va reduir dos punts respecte al febrer, fins al 8,2%, com a conseqüència de la caiguda dels preus de carburants i lubricants davant de la pujada que van experimentar en el mateix mes del 2008.

També va contribuir al descens interanual dels preus l'abaratiment dels aliments i de les begudes no alcohòliques, que van disminuir la taxa anual nou dècimes, fins al 0,6%, el seu valor més baix des d'agost del 1999.

El govern central, però, diu que encara no ens trobem en una situació de deflació, ja que per donar-se aquesta situació fan falta mesos continuats de caigudes dels preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu
economia

Nou rècord absolut de viatgers a l'agost al Prat, un 8,9% més que al 2023

El Prat de Llobregat
COMERÇ

La Cambra de Girona portarà empreses a vendre cosmètica i alimentació halal a França

GIRONA
economia

La inflació cau fins al 2,4%, el nivell més baix de l’últim any

barcelona
ECONOMIA

La inflació cau set dècimes a les comarques gironines

GIRONA
economia

Volkswagen elimina la garantia contra l'acomiadament de treballadors

barcelona