Reaprofitar els purins com a font d'energia elèctrica i tèrmica
Diversificar i aprofitar al màxim els recursos que es tenen a l'abast per tirar endavant en un sector en què el marge de benefici cada cop és menor. Això és el que es proposen Sergi Bou i el seu pare, Josep Bou, propietaris de l'explotació porcina Moliné, de Cassà de la Selva. Al maig posaran en funcionament una planta de cogeneració que transforma els purins en energia elèctrica i tèrmica. L'electricitat la vendran a Fecsa Endesa i l'energia tèrmica la utilitzaran per a la calefacció de la granja, que fins ara funcionava amb unes calderes que gastaven 90.000 litres de gasoil cada any.
Abans d'apostar per aquesta iniciativa, la família Bou va viatjar a Alemanya, on aquest sistema està molt implantat. En van tornar convençuts, malgrat que la inversió era d'1,5 milions d'euros. «Seria impensable, si no hi hagués subvencions. Tot i això, la previsió és que no amortitzem els diners fins d'aquí a uns set anys», diu Sergi Bou. Ara la instal·lació està gairebé acabada, i només cal resoldre algun tràmit administratiu per posar-la en marxa.
La planta consta de dos dipòsits de 1.500 metres cúbics on s'acumulen els purins. El procés per transformar-lo en energia comença quan el suc entra en uns recipients de 300 metres cúbics on es barreja amb matèria orgànica o subproductes (fang d'escorxador o residus industrials) amb una proporció del 60% de purí i el 40% de matèria seca. Dos remenadors fan la barreja, i al voltant dels recipients hi ha uns tubs per on passa aigua calenta i que manté el suc a 35º. Això provoca que els bacteris es multipliquin i degradin la matèria orgànica, i que es generi energia. La planta estarà connectada al transformador del polígon industrial de Cassà, on anirà a parar l'energia elèctrica, gràcies a l'acord per quinze anys a què han arribat amb Fecsa Endesa, i amb l'aigua calenta que desprèn el motor hi haurà un sobrant d'energia tèrmica que servirà per escalfar les instal·lacions on hi ha els porcs.
Bou calcula que necessitaran uns 1.500 metres cúbics de purins al mes per fer funcionar la planta, i que generarà 2,5 milions de quilowatts l'any. A banda d'això, manipular matèria orgànica i sobrants industrials els obliga a tenir llicència de gestors de residus. I és que calculen que utilitzaran 6.500 tones de matèria orgànica l'any.
Millores mediambientals
A banda de reaprofitar i obtenir benefici d'uns residus com els purins, Bou explica que, des del punt de vista mediambiental, la planta genera beneficis: «S'eliminen gasos nocius que desprenen els purins, i el sobrant, un cop s'ha fet la manipulació a la planta, anirà a parar a una bassa, des d'on s'escamparà als camps de conreu com a adob, amb característiques més beneficioses per a la terra i amb menys pudor.» La filosofia de ser autònoms i retallar despeses no és nova per a la família Bou. Ja fa temps que es fan ells mateixos el pinso, amb un molí de gra. En fan 200 tones a la setmana.
L'explotació Moliné és una granja de reproducció porcina amb 1.500 truges i 4.000 garrins. El fundador de la granja va ser Joan Bou, el 1959, i ara el seu nét Sergi pren la iniciativa d'aplicar-hi noves tecnologies.