Google Maps, una eina per controlar les plagues als arbres fruiters

Google Maps és, per a la gran majoria, una eina de diversió que et permet accedir des de casa a qualsevol racó del món. A l'estació experimental agrícola Mas Badia la utilitzen per tenir un control setmanal de l'evolució de les plagues que afecten els arbres fruiters, tant pel que fa a tota la demarcació com en l'àmbit específic de parcel·les de conreu. Poden detectar cap on es dirigeix la plaga i si creix en nombre d'individus, i amb aquesta informació els tècnics decideixen a l'instant quina actuació s'ha de fer.

Aquest avenç és fruit d'anys d'investigació en col·laboració amb les cooperatives fruiteres de les comarques gironines, i a part de millorar el control i reduir l'impacte econòmic de les plagues en les plantacions, va dirigit a minimitzar l'aplicació d'insecticides. En aquest sentit, s'ha aconseguit reduir a gairebé la meitat l'ús de productes químics.

En aquest cas, la tradició i la innovació es combinen per aconseguir un gran avenç en la qualitat de la fruita. Als camps de conreu s'utilitzen dues tècniques, en funció del tipus de plaga. Hi ha la tècnica de la confusió sexual, quan es tracta de papallones com ara el corc de la poma, el préssec o la nectarina. També s'usa per a plagues com la grafolita, l'anàrsia, les càpues o el corc de les branques. En aquests casos, s'evita la reproducció d'aquests lepidòpters col·locant uns dispensadors que desprenen una olor de feromona que els desorienta i que eviten que els mascles trobin les femelles i es reprodueixin. El segon mètode és la captura en massa, adient per eliminar la mosca de la fruita. Es tracta de capturar tants insectes com sigui possible utilitzant uns esquers que desprenen una olor específica, normalment de tipus alimentari, que fa que les mosques entrin al parany i morin.

Cada setmana, els tècnics de la fundació reben informació de cada plaga, parcel·la per parcel·la. Des de les cooperatives es fa un recompte manual de quants insectes hi ha en cada trampa. Les dades s'envien a la fundació per internet, i es traslladen al Google Maps. D'aquesta manera es pot saber el grau de posició de cada plaga, la incidència que té i l'evolució a les zones més problemàtiques de control. Una innovació en què no hi ha res mecànic però que té un gran impacte en la millora de la qualitat de la fruita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.