Economia

Les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu ja comercialitzen productes sota la marca Unnim

La nova entitat es presenta en societat sota la direcció general d'Enric Mata i la presidència de Salvador Soley

Les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu, entitats d'estalvi que han aprovat per unanimitat la fusió sota el nom Unnim, han començat aquest dimarts a comercialitzar productes financers amb aquest marca, segons ha explicat Enric Mata, director general de la nova entitat després d'haver ocupat el mateix càrrec a Caixa Terrassa. La nova entitat s'estrenarà a partir de l'1 de juliol. Mata ha dit que es tractava d'un fet "històric".

L'acte de presentació de la nova entitat d'estalvi catalana ha estat protagonitzat pels directors generals i els presidents de les tres caixes que es fusionen després de la votació unànime de les assembles generals de les entitats, celebrades aquest dilluns.

Mata, ha explicat els tres eixos bàsics del pla estratègic 2010-2013 de la nova caixa, que estaran condicionats per la normativa del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que impedeix una actuació comercial agressiva de l'entitat mentre es beneficiï dels recursos d'aquest fons.

Tot i aquest condicionant, que per exemple prohibeix fer una política comercial agressiva per captar nous dipòsits, el pla estratègic preveu potenciar la seva línia d'atenció a les empreses –s'hi dedicaran 100 oficines especialitzades, el 15% de la xarxa–, la potenciació de la banca privada i particular i la consolidació en l'àmbit de les assegurances.

Amb les dades del 31 de març, les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu es troben entre les cinc primeres entitats de l'Estat espanyol amb el creixement més important de dipòsits, amb una mitjana de creixement de les tres de més del 8%.

Assegurances
En aquest moment, abans de la fusió, les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu tenien contractes de representació amb les companyies Zurich, Aegon i Realia, i Mata ha explicat que s'ha convidat Zurich i Aegon a presentar una oferta d'adquisició abans d'un mes, per a mitjans de juny, per decidir quina de les entitats serà la que servirà de suport en aquesta divisió a la nova caixa.

La cartera agregada d'assegurances d'Unnim té 685.000 contractes d'assegurances i plans de pensions. El volum de primes i aportacions als plans de pensions l'any 2009 va ser de 509 milions i el total de recursos gestionats per assegurances de vida i plans de pensions fins al 31 de desembre va ser de 2.700 milions.

Caixa Girona
En una trobada amb periodistes posterior a l'acte de presentació de la nova marca, Mata ha dit que la dimensió de la nova entitat és suficient per fer front als reptes de futur del sistema financer. Mata ha afegit que amb la fugida del projecte d'integració de Caixa Girona es va perdre un 20% del volum de recursos però que, d'altra banda, es va "guanyar un 100% en coherència del projecte resultant".

Quotes participatives
Preguntat sobre la modificació del nou marc normatiu de les caixes i la incorporació de la figura de les quotes participatives amb drets polítics, com a via per facilitar la captació de capitals davant un escenari financer restrictiu, Mata ha dit que en el pla estratègic que han definit fins al 2013 "no està plantejat" fer ús d'aquesta nou instrument que sembla que es pot incorporar amb la modificació de la llei.

Pel que fa als nomenaments de les persones que estaran al front de la nova entitat, Mata ha explicat que durant els pròxims mesos, fins a la pròxima assemblea general, ell mateix serà el director general d'Unnim. Un cop se celebri aquesta primera assemblea general, per edat haurà de deixar pas a l'actual director general de Caixa Sabadell, Jordi Mestre. El primer president d'Unnim serà Salvador Soley, fins ara president de Caixa Sabadell. En un termini de menys de dos anys, Jaume Ribera, fins ara president de Caixa Terrassa, assumirà la presidència d'Unnim.

La nova entitat d'estalvi disposa d'un actius totals de prop de 30.000 milions, uns dipòsits administrats de 27.000 milions i una inversió creditícia de 21.000 milions. El volum total de recursos propis és de 2.390 milions, xifra que suposa més d'un 50% respecte als mínims estipulats pel Banc d'Espanya.

A partir de l'1 de juliol, Unnim serà la tercera caixa catalana en dimensió i en l'onzè lloc dins del rànquing de les 45 caixes de l'Estat. L'ajustament de la plantilla i d'oficines farà que es passi de les 760 sucursals que tenien les tres caixes el 31 de desembre a 610, les previstes pel pla d'integració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.