Les falsificacions de bitllets deuros augmenten un 5,4%
Els Mossos dEsquadra alerten que les còpies cada vegada són de més qualitat
Després d’un any i mig de descensos consecutius en les falsificacions de bitllets d’euros interceptades pels cossos policials, en el primer semestre d’aquest 2008 s’ha registrat un lleuger increment –del 5,4%– de les còpies en circulació. Segons les dades del Banc Central Europeu (BCE), fins al juny es van retirar 312.000 bitllets falsos, amb un valor pròxim als 20 milions d’euros.
A més, aquestes 312.000 còpies falses representen la xifra més alta de bitllets retirats des del segon semestre del 2003. De nou, el valor de 50 euros va ser el més falsificat, seguit dels de 20 i 100 euros.
Tot i que el BCE destaca que els bitllets autèntics en circulació han augmentat en igual proporció que les còpies detectades, el sergent Sergi Sánchez, cap de la unitat de falsificació de moneda i blanqueig de capitals dels Mossos d’Esquadra, fa la reflexió que, encara que el percentatge d’euros falsos sigui baix, “suma molts milions”.
El bitllet de 200
Però aquest no és l’únic problema. El sergent Sánchez adverteix que els bitllets falsos cada vegada són de més qualitat. Un exemple és el de 200 euros: “Han aconseguit un holograma bidimensional –la del bitllet autèntic és tridimensional– molt bo i també utilitzen maquinària molt sofisticada, relleus i tintes fluorescents”.
El 98% dels bitllets falsos retirats el primer semestre d’aquest any van ser interceptats en països de la zona euro, segons el BCE. Darrere d’aquestes còpies, segons explica el sergent, hi ha “grups potents de falsificadors que pertanyen al crim organitzat”.
Molts d’ells són de l’Europa de l’Est, però la Camorra, la màfia que controla el sud d’Itàlia, és una de les organitzacions que “fabriquen més euros falsos”, destaca el sergent Sánchez. En una de les últimes operacions, en una localitat pròxima a Nàpols, es van localitzar fulls impresos amb bitllets de 50 euros per valor de 20 milions.
Els narcos colombians també s’han aficionat a la falsificació de l’euro, “perquè té més valor que el dòlar i els és útil per fer transaccions”.
Les grans xarxes venen els bitllets a intermediaris que adquireixen còpies per valor d’entre 2.000 i 6.000 euros.
L’últim esglaó són els passadors, que s’encarregaran de posar en circulació el bitllet fals. Ho fan a través de compres que no aixequen sospites i que generen molt canvi.