Economia

Les borses, la patronal i Montilla sí que aplaudeixen la retallada de Zapatero

Els sindicats amenacen amb mobilitzacions i els socis del tripartit són crítics amb els efectes sobre Catalunya

El pla d'austeritat presentat aquest dimecres per José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés de Diputats ha recollit l'aplaudiment de la borsa internacional, de la patronal i del cap del govern de la Generalitat, José Montilla, i ha aixecat dures crítiques dels sindicats, col·lectius socials i els socis del tripartit. La incidència sobre les polítiques socials, especialment pel que fa a la llei de la dependència, i les dificultats per reduir encara més la despesa de la Generalitat han centrat les crítiques dels socis del govern català.

El president José Montilla ha defensat aquesta tarda al Parlament l'aplicació a Catalunya de la retallada. Montilla ha avalat les mesures anunciades tres hores abans pel conseller Antoni Castells, mentre ERC i ICV han aprofitat la sessió de control per marcar-hi distàncies.

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, no ha dubtat a carregar amb duresa contra la decisió de Castells de retallar el sou a funcionaris, situant-se en un escenari d'oposició. Camats ha secundat fil per randa les crítiques dels sindicats, amb la incògnita a partir d'ara de si ICV donarà suport a les protestes que aquests puguin convocar contra el govern central o el català.

La portaveu republicana Anna Simó també ha mostrat recel cap a les mesures que s'estan anunciant, i ha demanat temps per valorar-les. "No s'ha d'acceptar un tràgala, ni mesures mimètiques", ha reclamat, mentre insistia que es mantinguin les inversions.

El líder de CiU, Artur Mas, ha culpat el mateix govern tripartit de la retallada de sous a funcionaris, perquè al seu entendre ha fitxat massa càrrecs al llarg de la legislatura. "Si Zapatero actua perquè la UE l'hi mana, vostè actuarà perquè el govern d'Espanya se li ha anticipat", ha afegit. El popular Daniel Sirera ha demanat la supressió d'algunes conselleries i que, en cas contrari, Montilla convoqui eleccions.

Les crítiques han sortit des del mateix govern de la Generalitat. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha rebutjat les retallades socials, especialment pel que fa a la no retroactivitat de les prestacions de dependència. Capdevila ha destacat que "els pensionistes i els beneficiaris de la llei de dependència" són exemples de "persones vulnerables", a les quals cal protegir "especialment en època de crisi".

Suport de les patronals i la borsa
Les borses mundials han aplaudit el pla de Zapatero amb pujades, tot i que els dubtes sobre el deute a llarg termini han pressionat l'euro a la baixa. Londres ha tancat amb una pujada del 0,92% del seu índex més important. El DAX 30 de la borsa de Frankfurt també ha guanyat un 2,41%. Milà també ha acabat amb una pujada del 0,74% i Nova York ha iniciat la seva sessió amb guanys d'un 0,98 per cent al migdia.

La borsa espanyola ha reaccionat lleugerament a l'alça, amb un moderat 0,81 per cent i s'ha quedat a les portes dels 10.100 punts, gràcies també a la bona impressió inicial del pla presentat per José Luis Rodríguez Zapatero.

Les patronals catalanes també han rebut amb satisfacció el paquet de mesures d'austeritat. Foment del Treball ha advertit, però, que l'austeritat no ha de comprometre les inversions. Cecot, per la seva banda, ha demanat a Zapatero que "no retrocedeixi" davant els sindicats i Pimec considera que les mesures arriben tard i demana que l'estalvi s'apliqui a les autonomies que reben més i no a les que paguen més.

Els sindicats amenacen amb conflictivitat social
Els sindicats, per la seva banda, han reaccionat amb hostilitat a les mesures plantejades per Zapatero. El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha assegurat que el president del govern espanyol "ha trencat els seus compromisos socials" i ha amenaçat amb una resposta "contundent" per part dels sindicats perquè Zapatero "ha tirat pel camí fàcil" i no ha pres cap mesura per reformar el sistema financer, lluitar contra el frau fiscal o apujar els impostos a les grans fortunes.

El secretari general de la CONC, Joan Carles Gallego, considera que les mesures del govern espanyol no serviran per incentivar l'economia i creu que la recepta per resoldre el dèficit no passa per reduir el sou dels funcionaris sinó per "reformar el sistema financer".

Aprovat amb reserves des de la CE
El comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ha rebut el pla de Zapatero com un paquet de mesures que "semblen anar en la bona direcció", tot i que ha deixat clar que l'executiu comunitari encara ha de fer una "avaluació completa" quan conegui tots els detalls per determinar si són o no suficients per calmar els mercats i recuperar la confiança.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.