Solbes no té encara el suport de tot el PSOE al finançament
Finançament
Tancar el nou model de finançament no està resultant dificultós al PSOE només per la pressió que exerceix Catalunya. L’equip del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, se les ha de tenir de valent amb alguns territoris menys desenvolupats, com és el cas d’Extremadura i Astúries, totes dues governades pel PSOE, que segueixen sense veure gens clars alguns dels conceptes que s’han dissenyat, precisament, per salvar esculls amb la part catalana.
El president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va donar mostres ahir d’aquesta resistència tot suggerint que no acceptarà que en el nou sistema es premiï els territoris en funció del seu esforç fiscal. Vara, doncs, posava traves al fons de competitivitat anunciat el passat 30 de desembre per Solbes per compensar territoris com Catalunya, que esperen rebre una injecció de capital addicional a partir d’aquest dipòsit.
El president extremeny feia aquest avís ahir a Madrid enmig d’una reflexió en la qual insistia que els territoris no tributen, sinó que ho fan les persones, i exigint un cop més que l’Estat garanteixi la “igualtat” entre tots els ciutadans visquin on visquin. Alertava també que no admetrà un model en el qual es faci cap referència a les balances fiscals “ni que suposi una reforma encoberta de la Constitució”.
Sens dubte, Extremadura és un dels territoris socialistes que més compliquen la negociació, però no és l’únic. Fonts properes al PSOE estatal asseguren que també Astúries posa força entrebancs a l’acord, concretament en el cost dels serveis i en la despesa per la llei de la dependència. Tampoc de moment el Govern Balear no sembla gaire satisfet de com està fent els comptes el ministeri d’Economia.
En tots els casos, però, des del PSOE s’afegeix que es tracta de posicions pròpies d’una negociació que encara no ha acabat del tot i que en cap cas són posicions “maximalistes” que hagin d’impedir un acord en els terminis que s’ha fixat l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.
Arrencada electoral
Concretament, la Moncloa voldria tenir enllestit el pacte polític al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) abans del 13 de febrer, coincidint amb l’arrencada de les campanyes a Euskadi i Galícia per a les eleccions de l’1 de març.
Mentrestant, coincidint amb la recta final de la negociació, el PP va emetre un comunicat, al qual s’han sumat tots els seus representants territorials, en què critiquen que s’estigui fent una negociació “arbitrària” i gens “transparent” que busca guanyar adhesions i no resoldre els problemes de finançament dels territoris en els serveis bàsics. Mariano Rajoy va unir els seus en un document conjunt de crítica, si bé no ha pogut evitar que cadascun dels territoris negociï en funció dels seus interessos.