Economia

Preocupació a Wall Street

Crisi hipotecària

Citigroup és l'última víctima de la crisi en el mercat de les hipoteques. Aquest cap de setmana, Charles Prince, president del banc més gran del món, amb seu a Nova York, va dimitir assetjat pels mals resultats.

Ara Robert Rubin, president del comitè executiu i exsecretari del Tresor dels EUA durant l'administració Clinton, ha pres les regnes del banc per intentar reflotar-lo, però la tempesta encara no ha acabat.
Citigroup podria anunciar que les pèrdues causades per les hipoteques subprime, les que es concedeixen a persones amb un pobre historial de crèdit, són més elevades del que s'havia previst.

Les primeres estimacions del banc indicaven que el cost de les hipoteques d'alt risc era de 2.450 milions d'euros però segons The Wall Street Journal les pèrdues estaran entre 5.500 i 7.650 milions.

Una gestió errònia
La posició de Prince es va veure debilitada després que Citigroup anunciés una caiguda del 57% en els beneficis trimestrals. Una altra de les conseqüències immediates de la crisi és que Citigroup, que opera en més de 100 països i genera quasi la meitat dels seus ingressos en el mercant internacional, es divideixi en diverses entitats.

Els problemes dels últims dies no han fet més que augmentar les veus dels accionistes que consideren que el banc, que és a la vegada banca minorista, d'inversió, assegurances, gestió de patrimonis i banc d'empreses, és massa gran i massa diversificat per poder ser gestionat correctament.

La dimissió de Prince sembla donar-los la raó. La seva renúncia arriba només dies després que Stan O'Neal, president d'una altra gran entitat bancària, Merrill Lynch, anunciés la seva renúncia. Com Prince, O'Neal es va veure obligat a reconèixer que el nivell de deutes de l'entitat arribava als 5.800 milions d'euros, molt per sobre de les estimacions inicials de 2.400 milions.

A qui li tocarà ara?
Arran de les dimissions a Citigroup i Merrill Lynch, la por i la desconfiança s'han instal·lat a Wall Street on ja han començat les especulacions sobre quin serà el proper banc d'inversió a anunciar pèrdues milionàries per la crisi de les subprime. De moment, Goldman Sachs i Lehman Brothers han minimitzat l'impacte de la crisi en els seus resultats.

A Wall Street ja hi ha inversors que anomenen la crisi de les subprime "el problema del trilió de dòlars" i temen que afecti als resultats empresarials del quart trimestre. "Només hem començat a veure el dolor", deia a la cadena NBC Bill Gross, cap d'inversions de Pacific Investment, mentre que Bruce Harting, analista de Lehman, creu que és qüestió de temps abans que els problemes del mercat hipotecari s'estenguin a les targetes de crèdit, als préstecs o a altres tipus de deutes dels consumidors.

Els analistes creuen que les turbulències es podrien allargar fins al 2008 i que la Reserva Federal hauria de continuar abaixant els tipus d'interès, però Frederic Mishkin, governador de la Reserva Federal, considera que la Fed ja ha actuat agressivament amb les retallades de setembre i octubre per prevenir que turbulències en els mercats puguin afectar l'economia nord-americana. Amb tot, els indicadors econòmics revelen la capacitat de l'economia dels EUA per fer front a la crisi del sector immobiliari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.