Empreses
El Pastoret creix des de l'artesania alimentària
La làctica de la Segarra, que va néixer en una cuina particular, inverteix 6 milions en una nova planta
Multiplica per 7 la capacitat fins als 20 milions de quilos
Preveu augmentar-la un 20%
La crisi econòmica i el creixement del consum de productes de marca blanca no espanten El Pastoret, una empresa familiar de la Segarra que ha fet una forta aposta per multiplicar la capacitat productiva amb l'objectiu d'expandir-se a nous mercats.
Els orígens d'El Pastoret són ben artesans: la Carme, mare del fundador, va començar fa 18 anys a elaborar mató a la cuina de casa per donar sortida a l'excedent de llet del ramat familiar. La bona acollida entre els restaurants de la zona va animar-los a muntar una petita planta a Sant Guim de Freixenet i encetar l'elaboració de formatge fresc amb llet de vaca i cabra de proveïdors lleidatans. Aquesta modesta planta ja és història amb la inauguració d'una fàbrica de 5.000 metres quadrats amb moderna tecnologia que ha suposat una inversió de 6 milions d'euros.
L'any passat, El Pastoret va elaborar 2,5 milions de quilos de productes làctics, amb una facturació de 7 milions. Amb les noves instal·lacions, la capacitat productiva es multiplica per set, fins als 20 milions de quilos. A més, “les modernes tecnologies amb els processos de fabricació ens permetran elaborar nous productes més innovadors i incrementar el valor afegit”, explica el propietari Xavier Pont. Tenen atorgat el distintiu d'empresa artesana alimentària, i tenen clar que no competeixen per preu. “Costa molt fer una marca. Nosaltres no tenim grans recursos per fer publicitat. La clau és la qualitat i el boca-orella”. Teresa Vallès, la seva dona i copropietària, ha assenyalat: “Hem mantingut els criteris de producció artesans. Això es nota en el gust i la textura, que valora el consumidor i permet fidelitzar-lo”.
Actualment, El Pastoret es ven en alguns punts de França, Bèlgica i Itàlia. L'objectiu és ampliar el pes de les exportacions en el negoci, i per això han iniciat contactes amb nou països europeus més. “La rebuda és bona, i confiem a mantenir la presència a les grans superfícies i fer el salt al mercat estatal i cap a la internacionalització”. El Pastoret preveu poder incrementar, l'any vinent, la plantilla entre un 15% i un 20% en funció de l'increment de les vendes. Actualment, hi treballen 32 persones.