Pacten el preu de l'aigua del sistema de regadiu Xerta-Sénia
És el preu que hauran de pagar aproximadament els regants per cada metre cúbic d'aigua, més 3.000 euros per hectàrea per connectar-se al reg
Posaran molinets de vent per abaratir el cost energètic
La comunitat de regants del Xerta-Sénia, Regsa i el Departament d'Agricultura han pactat finalment el cost de l'aigua que hauran d'assumir els pagesos d'aquest projecte de regadiu, un preu que estarà a l'entorn dels 3.000 euros per hectàrea i 12 cèntims per metre cúbic d'aigua. Aquest preu, segons els regants, és “satisfactori”, tot i que es mantenen molt prudents perquè l'acord ha de ser aprovat pel consell de govern.“És cert que tenim un acord amb Regsa, però fins que la Generalitat no l'aprove no podem assegurar quin serà el preu”, ha explicat el president de la comunitat de regants del Xerta-Sénia, Lluís Cortiella.
Amb l'objectiu d'abaratir els costos energètics, que suposen la principal despesa del regadiu, la comunitat de regants es planteja instal·lar entre deu i vint aerogeneradors a la vora del canal. “Posarem aerogeneradors en cada sector de reg, de manera que serem autoconsumidors d'energia, i això ens permetrà rebaixar el cost energètic”, assenyala Cortiella, que reconeix que aquest és un projecte a mig termini ja que serà necessària una inversió de més de 20 milions d'euros. “Haurem de buscar finançament de capital privat per posar en funcionament aquesta iniciativa, però estic convençut que tots els regadius ho acabaran fent per reduir costos”, diu.
Aquest mes d'octubre es faran les primeres proves d'impulsió d'aigua a l'estació de captació del Xerta-Sénia, en què es farà pujar l'aigua des del riu fins als primers dos quilòmetres de canal que s'han construït (perquè no existien en l'antic projecte). “Començarem les proves amb quatre bombes d'aigua a l'estació de captació, però quan el reg estigui a ple rendiment n'hi haurà quatre més”, detalla Cortiella. Actualment ja estan acabades les tres basses de regulació del primer sector de reg, així com dotze quilòmetres de canal de la primera fase. En canvi, els dotze següents s'estan acabant de construir. Pel que fa a l'últim tram de canal, Regsa ha licitat el projecte i s'adjudicarà l'obra abans que acabe l'any, una actuació que té un pressupost de 15,5 milions d'euros. “Si algú encara dubta que aquest reg es pugui fer servir per una altra cosa, amb l'actuació del darrer tram s'esvairan tots els dubtes, ja que s'enderrocarà la infraestructura actual entre Godall i la Miliana i la secció del canal, que anirà soterrat, es reduirà a dos metres”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre, Antoni Espanya. Serà ja el 2011 quan s'executarà el darrer tram del canal i quan podrà arribar l'aigua a les finques de Xerta, Aldover i una petita part dels Reguers.