Economia

debat nuclear

L'EXECUTIU ESPANYOL AJORNA L'ACORD

Rubalcaba imposa silenci sobre la ubicació de l'MTC tot i que apunta a Zarra

El consell de ministres retarda la decisió per intentar seguir negociant amb el govern valencià

El PSC reclama que l'anunci es materialitzi abans del 28-N

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero es resisteix a oficialitzar que el municipi de Zarra és la principal opció que tenen sobre la taula per ubicar-hi el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC). Ahir, després que 24 hores abans tornés a sorgir amb força el nom de la població valenciana per acollir el cementiri nuclear, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va imposar silenci sobre la qüestió i es va negar a especular sobre si Zarra manté intactes les possibilitats i sobre quan es farà públic.

Fons del govern espanyol, però, expliquen que la decisió està molt madurada i que només cal tancar alguns serrells per poder-ho aprovar abans de quinze dies. D'aquesta manera s'alleugeriria la pressió sobre la campanya de les eleccions catalanes, després que l'executiu de Zapatero hagi constatat que no pot adjudicar-la ara a José Montilla perquè li destrossaria la campanya, mentre que si guanya Artur Mas la federació ja els ha fet arribar que en cap cas s'avindrà a negociar la ubicació del cementiri encara que en algun moment havia donat senyals que, passat el 28-N, se'n podria parlar. El PSC, en tot cas, vol que es resolgui la incògnita abans que comenci la campanya.

Amb aquest escenari, el govern espanyol ha decidit fer el darrer intent de contactar amb el president valencià Francisco Camps, encara que només sigui per discutir les bases del “desencontre”, precisaven fons parlamentàries.

El setembre passat, el govern espanyol va estar a punt d'adjudicar el cementiri nuclear a Zarra, però l'exvicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ho va impedir i va deixar fora de joc el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. La decisió es va ajornar sine die i va provocar una forta divisió ministerial. Però darrerament els d'Indústria han tornat a fer arribar a les institucions valencianes que l'anunci és imminent. Ahir, de fet, afirmen que ho va impedir la circumstància que formalment no s'ha parlat amb Camps i que Zapatero no presidia el Consell de Ministres.

LA FRASE

El govern no té res a dir sobre la ubicació del magatzem; quan arribi el moment ho valorarem
Alfredo Pérez Rubalcaba
vicepresident primer

LA FRASE

La posició de l'executiu valencià és única: estem totalment en contra que vagi a Zarra
Paula Sánchez
portaveu del govern valencià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.