Economia

Zapatero es resigna a no crear ocupació els dos propers anys

Forçat a comparèixer al Congrés en un ple dedicat monogràficament a l'atur, José Luis Rodríguez Zapatero va optar per no restar a la defensiva i va destapar un nou “pla d'acció” per als quinze mesos que queden de legislatura combinant pedaços com l'eliminació d'empreses públiques i les exempcions fiscals a la resta. A banda de recordar a l'oposició i als mercats que no aparca “compromisos concrets” com desenvolupar la reforma laboral, retocar les polítiques actives o refer el sistema de pensions, el president espanyol no va ocultar que el nou pla no crearà ocupació sinó que fins i tot la lleu reducció en 70.000 aturats “no és irreversible”.

La primera assumpció que el president espanyol va abraçar a les nou del matí des de la tribuna del Congrés és que la taxa d'atur en el 19,8% (4,57 milions), segons l'última EPA del tercer trimestre, és “inassumible”. Sabedor que el tímid fre a l'atur es va deure a l'estabilització de la població activa en 23,1 milions i als 90.000 contractes de funcionaris, Zapatero encara mira el futur amb “preocupació”.

El primer pedaç del pla reforça l'estalvi eliminant 14 empreses públiques i fusionant-ne 24 més. De tal manera que de les 106 actuals en quedaran 77 i s'eliminaran 450 seients en consells d'administració i 80 càrrecs directius.

Com que el compromís de contenir el dèficit fins al 3% el 2013 tenalla el marge de maniobra fiscal, Zapatero es resisteix a acontentar les empreses amb una rebaixa de l'impost de societats però, a canvi, sí que els promet un estalvi de 2.000 milions fins al 2015. En concret, estén a totes les empreses la llibertat d'amortització que ara només beneficiava les pimes i exonera de tributar les ampliacions de capital que ara s'havien de declarar en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Alhora, injectarà 300 milions en capital risc tecnològic i 1.000 milions a partir del 2011 per reforçar totes les línies ICO.

En un gir imprevist del debat, Zapatero admetia el que sempre ha negat: “improvisar”. “Sí, això ho admeto, però admetin alhora que tots els governs hem hagut de ser incoherents i hem hagut d'improvisar, és així”, va reblar.

LA FRASE

Ho admeto i alhora admetin que tots els governs hem hagut de ser incoherents i hem hagut d'improvisar
J.L. Rodríguez Zapatero
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.