Economia

Economia

Òrgans de govern de Catalunya Caixa

Més enllà de la vicepresidència

El consell es nodreix de representants dels impositors, dels treballadors, de les corporacions fundacionals i de les locals

La constitució de l'assemblea general de Catalunya Caixa (CX) ha tancat el primer gran procés de fusió: Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. Els acords previs, aprovats per les assemblees generals de cadascuna de les entitats, establien un marc de representació de les institucions fundacionals i dels territoris amb implantació. La visualització dels acords recau, bàsicament, en el nomenament del vicepresident segon del consell d'administració, càrrec que ocupa Albert Abelló, candidat de la Diputació de Tarragona d'entre els representants designats pel grup polític de CiU. Superat l'impacte d'aquest nomenament estrella i de la resta dels representants de la corporació fundadora, l'assemblea es nodreix d'altres col·lectius, amb representació dels impositors, de les corporacions locals i comarcals i dels treballadors (vegeu el gràfic). Les designacions de les corporacions han estat les úniques que han tingut en compte els territoris fundacionals de les tres caixes fusionades, un aspecte que ja s'ha eliminat en l'elecció dels representants del treballadors i dels impositors, que hi han concorregut agrupats en una circumscripció. L'assemblea general ha quedat formada per 160 consellers, que entren en incompatibilitat pel fet de ser un càrrec polític electe (alts càrrecs de l'administració general de l'Estat, la Generalitat o locals). Els estatuts fixen altres incompatibilitats de caràcter professional, com ara l'administració de diverses societats mercantils, i estableixen un període de representació. A banda de les incompatibilitats amb càrrecs electes, en l'assemblea general els impositors guanyen sis consellers a costa dels representants de les corporacions locals, que passen de 24 a 18.

Òrgans de govern

L'assemblea general, celebrada el passat dia 16, va nomenar els membres del consell d'administració que, format per 21 persones, és l'òrgan al qual l'assemblea delega el govern, la gestió i la representació de l'entitat. Aquest òrgan també compta amb membres dels quatre sectors representats en l'assemblea: 9 dels impositors, 7 de corporacions fundadores, 2 de corporacions locals i 3 dels empleats. El vicepresident segon és Albert Abelló i compta amb quatre consellers dels territoris: Juan Antonio Matas i Esteban Díaz, pels impositors, Josep Guasch, de la corporació fundadora, i Joan Àngel Lliberia (Gandesa), de les corporacions locals. La majoria dels vocals del consell d'administració hauran de tenir coneixement i experiència empresarial i acadèmica per exercir la funció encomanada.

Les línies d'actuació del consell d'administració, que fixa l'assemblea, se supervisen per mitjà de la comissió de control. L'òrgan està presidit per Antoni Visa i el formen nou persones, de les quals Josep Víctor Valls i Javier Morueco s'han incorporat per part dels impositors vinculats a les comarques de Tarragona i Manel Fuster, com a representant de les corporacions locals (Tarragona).

El consell d'administració delega, a la vegada, en la comissió executiva. Dels 12 membres, només Albert Abelló i Esteban Díaz són membres del consell d'administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.