Economia

La contra

Pa amb denominació d'origen

L'IRTA està treballant per recuperar varietats de blat velles i antigues. Alguna d'aquestes varietats fa més de quaranta anys que no s'utilitza a les comarques gironines

Els fle­quers de les comar­ques giro­ni­nes podran ela­bo­rar a par­tir del setem­bre del 2011 un pa ela­bo­rat amb vari­e­tats de blat que no es cul­ti­va­ven des de feia més de qua­ranta anys. Són vari­e­tats que els repre­sen­tants de l'IRTA Mas Badia de la Tallada d'Empordà ano­me­nen “velles”, com ara les vari­e­tats Anza o Flo­rence Aurora, que es plan­ta­ven a les comar­ques giro­ni­nes als anys setanta “i que encara molts agri­cul­tors recor­den”, o “anti­gues”, que s'havien uti­lit­zat als anys trenta o qua­ranta a la demar­cació com ara la Montjuïc, la Mont­cada i la Mont­ser­rat, i que van dei­xar-se de pro­duir perquè són vari­e­tats de baixa pro­duc­ti­vi­tat. La idea del gremi és acon­se­guir crear “un pa amb deno­mi­nació d'ori­gen, de qua­li­tat, un pa d'eti­queta negra, un pa que podran ela­bo­rar en exclu­siva tots els socis del Gremi de For­ners Arte­sans de les Comar­ques Giro­ni­nes. “Però és blat no gaire pro­duc­tiu –d'entre un 15% i un 44% menys de pro­ducció– i segu­ra­ment tindrà un preu major”, va dir el tècnic de l'IRTA Mas Badia Josep Serra.

Els impul­sors del pro­jecte són molts: el gremi de for­ners, que vol ofe­rir al con­su­mi­dor un pa dife­rent; l'Ajun­ta­ment de Cas­telló d'Empúries, que recu­pe­rarà l'antiga fari­nera –actu­al­ment museu–, i el Parc dels Aigua­molls de l'Empordà, on es plan­ta­ran les vari­e­tats, i la Gene­ra­li­tat, entre d'altres. El pro­jecte forma part del tre­ball expe­ri­men­tal de recu­pe­ració de blats antics i vells rea­lit­zat per l'IRTA, que fa gai­rebé tres anys que hi tre­ba­lla.

De moment s'ha cul­ti­vat blat de les vari­e­tats Anza i Flo­rence Aurora “perquè s'adap­ten més bé al tipus de pro­ducció actual” i “perquè encara es con­ser­va­ven lla­vors gràcies al fet que molts page­sos encara en tenien”. Però l'IRTA també tre­ba­lla en un pro­jecte de recu­pe­ració de vari­e­tats de blat molt més anti­gues, per a la qual cosa han hagut de recórrer al Cen­tre de Recur­sos Fito­genètics d'Alcalá de Hena­res, on es con­ser­ven aques­tes lla­vors.

El pre­si­dent del Gremi de For­ners Arte­sans de les Comar­ques de Girona, Robert Figue­res, que ahir va fer una pri­mera for­nada de pa ela­bo­rat amb les vari­e­tats Anza i Flo­rence Aurora –75% i 25%, res­pec­ti­va­ment– per poder fer un tas­tet, va expli­car que entre els objec­tius prin­ci­pals de la ini­ci­a­tiva n'hi apa­rei­xen també alguns de medi­am­bi­en­tals, com ara la pro­ducció d'ali­ments bàsics des­ti­nats al seu con­sum al mateix ter­ri­tori o la posada en marxa de pro­jec­tes d'agri­cul­tura sos­te­ni­ble. Però també la demanda dels cli­ents: ”Els for­ners tenim l'obli­gació de fer bon pa, però el cli­ent cada vegada vol més vari­e­tats”. A més, amb la recu­pe­ració d'aques­tes vari­e­tats, segons va expli­car el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als del DAR, Josep Guix, es difo­nen unes acti­vi­tats estre­ta­ment vin­cu­la­des a la història del muni­cipi i del Parc Natu­ral dels Aigua­molls de l'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.