La producció d'ostres del Delta arribarà al milió de quilos però el preu cau perquè n'hi ha molta
Es cotitza a 1,50 euros el quilo, un 50% del que es pagava fa dos anys
«Hi ha sobreproducció d'ostra a Europa i això fa baixar el preu», sosté el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, José Ramon Castells. A les dues badies del Delta, els aqüicultors calculen que es produiran un milió de quilos d'ostres, un volum similar al dels darrers anys. «La producció d'ostres del delta de l'Ebre es molt estable», diu Castells. En canvi, a Itàlia i França aquesta campanya hi ha un excés de producció i com l'ostra del Delta s'exporta principalment a aquests mercats, pateix una davallada del preu. «La qualitat de l'ostra és molt bona, però el mercat no ho reconeix i ens la paga a un 50% del preu que vam aconseguir fa dos anys», diu Castells, que recorda que l'any passat ja es va cotitzar a un preu baix.
Menys musclos
Fa un parell de setmanes que els musclaires han començat la campanya i la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre preveu que se'n produiran entre un 30% i un 40% menys que l'any passat. «La mortalitat de cria que vam patir l'any passat ha fet baixar la producció», explica Castells. «En tornar a sembrar la badia amb gènere de fora, la producció se'n ressent», afegeix el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre. Pel que fa al preu, és d'1,20 euros al productor, un preu «raonable» segons el sector. Tot i que els aqüicultors sostenen que la qualitat dels musclos aquesta campanya és molt bona (millor que la de l'any passat), la mida dels exemplars és inferior a l'habitual. En aquest sentit, si en les pròximes setmanes no s'incrementa considerablement la talla dels musclos, els productors descarten començar la comercialització conjunta amb la marca Marisc del Delta. «Volem promoure una marca de qualitat, i no tot el musclo que es produeixi a les badies pot entrar en aquesta marca, així que fins que no tingui la mida adient i la qualitat no farem servir la marca», assenyala Castells. Amb tot, la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre espera que a partir del juny s'incremente la talla dels musclos, per poder engegar la marca.
Diada de l'ostra a l'Ampolla
El Patronat Municipal de Turisme de l'Ampolla organitzarà diumenge que ve la dinovena edició de la Diada de l'Ostra del Delta, un certamen que s'ha convertit en un referent turístic i gastronòmic a les Terres de l'Ebre. Enguany, es distribuiran 2.500 quilos d'ostres al port pesquer de l'Ampolla, en una diada que l'any passat va reunir més de 3.000 persones, segons l'Ajuntament de l'Ampolla. El programa de la diada començarà a les dotze del migdia amb una mostra de plats cuinats amb ostres i entre la una i les dues del migdia serà quan es repartiran les ostres, acompanyades de cava. També diumenge comencen les jornades gastronòmiques als restaurants de l'Ampolla.