Economia

barcelonès nord

Les rendes familiars del gros de la comarca, a la cua del país

Santa Coloma té la segona renda familiar més baixa de Catalunya, i Badalona i Sant Adrià també estan per sota de la mitjana catalana

Els tianencs, amb 22.500 euros a l'any per persona, són els vuitens pel que fa a ingressos

Ploure sobre mullat. Aquesta seria una expressió prou aproximada per explicar l'impacte que està tenint la crisi econòmica al Barcelonès Nord en general i a les tres ciutats de la comarca –Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià– en particular. I ho és segons les dades que es desprenen de l'estudi realitzat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) sobre les rendes de què disposaven el 2007 les famílies de cada municipi català més gran de 5.000 habitants. Pel que fa a les tres ciutats del Barcelonès Nord, l'informe situa la comarca a la cua del llistat de localitats contemplades, un total de 193.

El cas més greu de tots és el de Santa Coloma, que ocupa el penúltim lloc d'aquesta classificació. Amb una renda familiar per habitant d'11.700 euros bruts anuals, la xifra només supera la de les famílies de Badia del Vallès, que tot just arriben als 11.000 euros. No pas gaire lluny, però, es troben les residents a Sant Adrià de Besòs, municipi que se situa al novè lloc per la cua, amb 12.600 euros. En aquest rànquing, ni Badalona se salva d'aquests registres gens engrescadors, ja que les famílies d'altres 175 ciutats disposen de més euros a l'any que les badalonines. En aquest sentit, un badaloní ingressa a l'any 13.500 euros, 3.000 menys que la mitjana de Catalunya, que se situa en 16.400 euros bruts. Segons el llistat d'Idescat, les rendes familiars de Badalona són comparables amb les d'algunes ciutats del Baix Llobregat, com ara Cornellà, el Prat, Sant Boi o Viladecans. Queden, però, força lluny d'altres grans ciutats, com ara Mataró –amb 14.600 euros–, Terrassa –amb 15.200– o Sabadell –amb 15.700–.

Tiana vol la Champions

Fent ús del símil futbolístic, si aquestes tres ciutats ocupen els llocs de descens de la classificació, Montgat és a la zona tranquil·la de la taula i Tiana lluita a la zona noble per jugar la Champions. I és que només les famílies de set municipis ingressen més que les tianenques, que disposen de 22.500 euros per persona a l'any. Així, superen en 6.100 euros la mitjana catalana, situant-se al mateix nivell que localitats com ara Sant Andreu de Llavaneres, Sant Just Desvern, Sort o Premià de Dalt. Per sobre té, però, municipis pròxims com són Teià, Alella o Cabrils. Els veïns de Matadepera, amb 31.000 euros, són els que tenen més ingressos. Pel que fa a Montgat, la renda familiar disponible és idèntica a la mitjana catalana i semblant a la de localitats com ara Manresa, Esplugues de Llobregat o Vilafranca del Penedès.

L'estudi indica la procedència dels ingressos familiars. On més es disposa de prestacions socials és a Sant Adrià (23,1%) i a Santa Coloma (21,7%), i Tiana és on més guanys empresarials es registren (un 31,5%). La màxima remuneració d'assalariats (un 65,2%) es localitza a la vila de Montgat.

LA XIFRA

13.500
euros bruts
és el que ingressa un badaloní a l'any, gairebé 3.000 menys del que indica la mitjana catalana.

LA FRASE

Les dades de les tres ciutats són molt preocupants, perquè la crisi ha agreujat la situació
Maria Gallardo
coordinadora general de ccoo del barcelonès nord


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.