Economia

L'alt Penedès

Els empresaris planten cara a la morositat dels ajuntaments

La patronal UEP ofereix a les empreses un servei d'intermediació “no agressiu” per pressionar les institucions

Diuen que la morositat és “usual”, encara que no volen donar noms d'ens locals infractors

Els ajuntaments del Penedès incompleixen la nova llei de morositat que obliga les administracions a pagar els seus proveïdors en 55 dies, aquest any. N'hi ha que ho fan en 60 però n'hi ha d'altres que allarguen aquests pagaments pendents molt més enllà. Al Penedès és un fet “usual”. Ho va explicar ahir al matí Isidre Martí, que va ser secretari de l'Ajuntament de Cubelles i, actualment, ho és de Sitges i, també, soci del bufet d'advocats vilafranquí Indret Advocats, en l'acte de presentació del nou Servei d'Intermediació entre l'Empresa i l'Administració, a càrrec de la patronal UEP. Martí no va voler desvetllar els ajuntaments més morosos “perquè això entra en la confidencialitat” però va explicar que l'únic ajuntament que està complint per sobre del que marca la llei “és l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, que paga en 30 dies” als seus proveïdors. L'UEP va anunciar ahir la creació d'un servei d'intermediació “que vol posar remei als principals problemes dels empresaris en la seva comunicació amb les administracions”, segons va explicar el gerent de la patronal, Francesc Simó. El nou servei s'ha impulsat després de les queixes que en els darrers dos anys han adreçat els empresaris a la patronal, respecte a les administracions. Entre els problemes més destacats, hi ha la concessió de permisos mediambientals, expropiacions forçoses i ocupacions temporals, i pagaments o devolucions de finances, que són alguns dels serveis d'intermediació que farà el bufet amb el qual han signat el conveni de col·laboració. El president de la patronal, Albert Calzada, explicava ahir que els objectius de l'empresa són “produir i vendre però també cobrar” i que aquest servei pot contribuir a millorar les relacions de les empreses amb les administracions. Francesc Simó, gerent de la patronal, matisava uns segons més tard que “el nou servei no pretén ser agressiu, no va en contra de les bones relacions amb les administracions. Volem col·laborar”.

Es preveu un període de transició per a l'aplicació de la nova llei de morositat, aprovada el març d'aquest any al Congrés dels Diputats, que marca que les institucions locals hauran de pagar en 55 dies i que aquest període s'anirà escurçant fins als 30 dies el 2013. En concret, la llei obliga les administracions públiques a pagar en 50 dies l'any que ve, 40 el 2012 i 30 el 2013. La nova llei estableix que els dies per fer efectiu el pagament comencen a comptar des que es rep el bé o servei i no des que es rep la factura. En el cas de les empreses privades –excepte les empreses alimentàries– el període transitori ha arrencat amb 85 dies aquest any, 75 el 2012 i 60 el 2013. Les empreses alimentàries han de pagar ja en 30 dies, amb la qual cosa s'avancen al límit del 2013.

LA FRASE

Els objectius de l'empresa són produir i vendre, evidentment, però també el de cobrar
Albert Calzada
President de la patronal de l'Alt i el baix Penedès, UEP

LA DATA

55
dies.
Són els dies en què les administracions han de pagar pels serveis. La morositat es “usual” al Penedès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.