Gran angular

treball

Aena, abans gremial o privada que descentralitzada

Durant anys, els directius d'AENA i el govern espanyol no han volgut ni sentir parlar de descentralitzar la gestió. Però en canvi no han tingut cap problema a renunciar durant dècades a les funcions de control del trànsit aeri en favor d'un gremi feudal. Perquè per molt que es presentin com un sindicat, la USCA és més aviat un gremi medieval que ha controlat gràcies a les concessions del poder polític el sistema d'accés a la professió, el nombre de persones habilitades per desenvolupar la seva professió, els processos formatius, els criteris de professionalitat, l'organització del treball, els processos de segona activitat i fins i tot els de sortida de la professió

Tot i que són diver­ses les ver­si­ons, sem­bla que no hi ha gai­res dub­tes que fou José Calvo Sotelo el que allà per l'any 1936 va uti­lit­zar per pri­mer cop la idea que pre­fe­ria una “España roja a una España rota”. De fet, la frase més lite­ral conté fins i tot una expli­cació de la seva filo­so­fia i inten­ci­o­na­li­tat. “Entre una España roja y una España rota, pre­fi­ero la pri­mera, que sería una fase pasa­jera, mien­tras que la segunda seguiría toda la vida a per­pe­tui­dad”.

Aquesta és una idea que es manté immu­ta­ble en alguns sec­tors econòmics, soci­als i polítics espa­nyols, més enllà del pas del temps i dels can­vis de sis­te­mes polítics i majo­ries gover­nants. I que en mol­tes oca­si­ons s'ha tras­lla­dat als grans debats econòmics.

Això és exac­ta­ment el que ha pas­sat i con­ti­nua pas­sant amb el debat sobre la gestió d'AENA.

Fa anys que des de dife­rents sec­tors de la soci­e­tat cata­lana s'està plan­te­jant la neces­si­tat de des­cen­tra­lit­zar AENA i sobre­tot la seva estruc­tura de direcció per per­me­tre que l'aero­port del Prat pugui actuar amb gestió pròpia en funció de les pri­o­ri­tats del tei­xit econòmic en què s'arti­cula. I amb la mateixa per­se­ve­rança la res­posta ha estat sem­pre la mateixa, o sigui que no és pos­si­ble tren­car l'estruc­tura cen­tra­lit­zada d'AENA.

Els esde­ve­ni­ments de les dar­re­res set­ma­nes posen de mani­fest que la idea d'Espa­nya amb què s'obria aquest arti­cle con­ti­nua ben viva, 75 anys després. Les cir­cumstàncies, però, han vol­gut que la pro­posta de pri­va­tit­zació par­cial d'AENA hagi coin­ci­dit amb un nou epi­sodi del llarg con­flicte –25 anys- dels con­tro­la­dors aeris. I gràcies a aquesta coin­cidència sabem que el poder polític i econòmic espa­nyol pre­fe­reix una AENA gre­mial o una AENA pri­vada abans que una AENA des­cen­tra­lit­zada.

Durant anys, els direc­tius d'AENA i el govern espa­nyol no han vol­gut ni sen­tir par­lar de des­cen­tra­lit­zar la gestió. Però en canvi no han tin­gut cap pro­blema a renun­ciar durant dècades a les fun­ci­ons de con­trol del trànsit aeri en favor d'un gremi feu­dal. Perquè per molt que es pre­sen­tin com un sin­di­cat, la USCA és més aviat un gremi medi­e­val que ha con­tro­lat gràcies a les con­ces­si­ons del poder polític el sis­tema d'accés a la pro­fessió, el nom­bre de per­so­nes habi­li­ta­des per desen­vo­lu­par la seva pro­fessió, els pro­ces­sos for­ma­tius, els cri­te­ris de pro­fes­si­o­na­li­tat, l'orga­nit­zació del tre­ball, els pro­ces­sos de segona acti­vi­tat i fins i tot els de sor­tida de la pro­fessió. En resum, osten­ten per renúncia dels poders públics totes les carac­terísti­ques dels gre­mis feu­dals de l'edat mit­jana.

I ara que el govern espa­nyol sem­bla deci­dit a recu­pe­rar el que són les fun­ci­ons i potes­tats públi­ques, ho fa en un marc que inclou un procés de pri­va­tit­zació par­cial d'AENA. Val la pena no obli­dar que aquesta pro­posta no esta feta després d'una reflexió econòmica o política per fer més efi­ci­ent la gestió de l'orga­nisme aero­por­tu­ari espa­nyol, sinó com una sor­tida per fer caixa amb la venda d'una part d'AENA i així reduir el dèficit públic per tapar els forats pro­vo­cats pel deute pri­vat de les enti­tats finan­ce­res.

Gre­mial sí, pri­vada també, però mai des­cen­tra­lit­zada. O sigui, abans pri­vada que des­cen­tra­lit­zada, para­fra­se­jant Calvo Sotelo. Tot apunta que la venda de fins al 49% de la pro­pi­e­tat d'AENA amb prèvia reforma de la seva per­so­na­li­tat jurídica no supo­sa­ria cap canvi pel que fa a la millora de la gestió de l'aero­port del Prat, en clau de les neces­si­tats del tei­xit econòmic català. Però pot­ser aquest no és l'únic aspecte en què res no can­via.

És pos­si­ble que ens tro­bem que a empre­ses de capi­tal català –és un dir– ja els esti­gui bé la idea de la pri­va­tit­zació. O que si rebut­gen la fórmula sigui per raons econòmiques pri­va­des i no en clau de l'interès de la soci­e­tat cata­lana. No seria la pri­mera vegada que també des de Cata­lu­nya alguns estan d'acord que “abans pri­vada que des­cen­tra­lit­zada”.

PER CATA­LU­NYA.

Però que ningú es pre­o­cupi, perquè si això acaba pas­sant sem­pre hi haurà una bona senyera en la qual embo­li­car-se per expli­car que es fa per Cata­lu­nya i no per interes­sos pri­vats. Perquè encara que a Cata­lu­nya no sem­pre es vul­gui veure, els nos­tres pro­ble­mes no sem­pre vénen de fora.

Alguns, Espa­nya la pre­fe­rei­xen “roja antes de rota”. I a Cata­lu­nya hi ha qui, men­tre sigui pri­vada, tant li fa si és cen­tra­lit­zada com no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.