Economia

sant carles de la ràpita

El preu del llagostí es dispara per la caiguda en picat de les captures

La darrera setmana, aquest crustaci s'ha cotitzat a 68 euros el quilo a la llotja

Hi ha dies que les embarcacions només n'han pescat dos quilos

Les captures de llagostí disminueixen per tercer any consecutiu al port de Sant Carles de la Ràpita. Així, els 65.000 quilos que van capturar el 2007 es van reduir a 40.000 el 2008, a 33.000 el 2009, i a poc més de 26.000 quilos d'aquest preuat crustaci enguany, segons les previsions de la Confraria de Pescadors de la Ràpita. “Hi ha dies que les embarcacions tornen al port amb només un parell de quilos de llagostí”, va explicar el patró major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Eusebi Rosales. Aquest descens de les captures, juntament amb l'increment de la demanda de llagostí per les festes de Nadal i Cap d'Any, s'ha traduït en un fort increment del preu. A finals de la setmana passada, el quilo de llagostí va cotitzar a la llotja de la Ràpita a 68 euros, mentre que dues setmanes més enrere es pagava entre 40 i 50 euros. “L'increment del preu d'aquest mes de desembre farà pujar la mitjana de preu de l'any”, segons Rosales, que calcula que tancaran el 2010 amb un preu del quilo de llagostí molt semblant al del 2009, a l'entorn de 24 euros el quilo.

Pel que fa als motius de l descens de les captures de llagostí, els pescadors l'atribueixen a la falta de llevantades. “És necessari que hi hagi mar de llevant per poder pescar llagostins; si no, encara que n'hi hagi, no els podem capturar”, va assenyalar Rosales. El 2009, en només un mes (al desembre), es van superar els 11.000 quilos de llagostins.

LA XIFRA

68
euros
el quilo és el preu de cotització màxima del llagostí a la llotja de Sant Carles de la Ràpita

LA FRASE

El preu del llagostí ha tingut un fort increment perquè gairebé no se'n pesquen
Eusebi Rosales
PATRÓ MAJOR DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE LA RÀPITA

Llagostins d'importació a 1 euro

La disponibilitat més altra de llagostins de diverses qualitats i procedències ha suposat reduir-ne el component d'exclusivitat i els alts preus. “Tothom té llagostins i als preus que vol”, explica Agustí Zaragoza, pescador i membre de la junta de la Confraria de la Ràpita. “Pots trobar llagostins pràcticament a un euro,i això no pot ser”, es lamenta Zaragoza.

ACN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.