Economia

La contra

De Palau-solità al Marroc

El cònsol del Marroc, convidat per inaugurar una xerrada sobre internacionalització a Palau-solità, fa una crida a les empreses catalanes a invertir en una economia emergent

El cònsol general del Marroc a Barcelona, Goulam Maichane, va fer una crida a l'empresariat vallesà a afegir-se a les 350 societats catalanes que han invertit a l'estat magribí en els últims anys. Maichane va inaugurar la jornada econòmica Internacionalització i nous projectes: finançament i recursos, organitzada per l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans amb el suport de Banc Sabadell, i va destacar que al Marroc, un país emergent “amb les portes obertes”, els empresaris poden trobar “el que ja no troben aquí [...]: mà d'obra barata, facilitats en els impostos” i unes regulacions laborals i empresarials menys rígides que a la UE. La vicecònsol, Fatma Ferkoussi, va esmentar els sectors de la construcció, l'energia solar, la pesca i l'agricultura entre els que ofereixen més possibilitats de negoci. I va argumentar que “l'economia del país té una evolució positiva: “Hi ha una balança de pagaments equilibrada, la inflació s'ha alentit, l'economia creix un 5,4 per cent anualment i l'atur està en regressió”.

L'alcaldessa de Palau-solità, Mercè Pla, va dir que la col·laboració entre Catalunya i el Marroc és una “relació positiva per ambdós països, i per a les empreses palauenques i catalanes, i per això aquest equip de govern vol donar el màxim de suport a les empreses, especialment a les que estan vivint un mal moment i busquen una sortida”. al final del seu discurs, el cònsol va convidar Mercè Pla a visitar el Marroc.

Però més enllà de la deslocalització de la producció, que genera guanys en els comptes de les empreses però en el fons ocasiona la pèrdua de llocs de treball a Catalunya, la xerrada apostava pel posicionament de les firmes catalanes en mercats exteriors, amb oportunitats noves de negoci. En temps de crisi global, el foment de les exportacions cap a economies emergents s'ha convertit en una obligació, més que no pas un recurs addicional, per a les empreses que viuen una situació d'estancament.

Aproximadament una seixantena d'empresaris van assistir a la sessió, celebrada a la masia de Can Cortès, per escoltar les diverses ponències. El regidor de Desenvolupament Empresarial i Ocupació, Albert Font, va introduir les dues primeres xerrades, centrades en la presentació del Banc Sabadell Internacional, que té presència al regne del Marroc, “amb la qual cosa les empreses poden trobar en ell un soci que disposa d'unes línies de crèdit a l'exportació interessants” per obrir mercats a l'estranger. També es va analitzar la figura del business angel –inversor privat–, com a un altre recurs de finançament per a les empreses. Aquesta darrera ponència va anar a càrrec d'Albert Graells en representació de Banc (Business Angels Network Catalunya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.