Gran angular

El consum català de ciment cau més del 20% el 2010 i torna a nivells del 1997

Un terç del producte que surt de les sis fàbriques de Catalunya s'exporta a altres comunitats, en un sector que no venia a fora fins fa tot just tres anys

El 2010 es van produir 5 milions de tones -un 3% menys-, però la capacitat és de 8

Quan el sec­tor immo­bi­li­ari es tro­bava en el seu punt àlgid, el con­sum de ciment a Cata­lu­nya va arri­bar a xifres mai vis­tes. Així, el 2007 es van con­su­mir a la comu­ni­tat cata­lana més de vuit mili­ons de tones, després de cul­mi­nar una línia ascen­dent ini­ci­ada el 1997, quan tot just eren 3,5 mili­ons. Ara, però, van mal dades per als cons­truc­tors i, és clar, ja no neces­sita tanta matèria pri­mera i l'ús del mate­rial a Cata­lu­nya ha bai­xat per ter­cer any con­se­cu­tiu. Segons fonts de la patro­nal Ciment Català -que engloba els qua­tre grups amb fàbri­ques al país-, la dava­llada, només durant el 2010, va ser del 20,4%. De fet, se situa fins i tot per sota dels nivells del 1997, quan a Cata­lu­nya s'empra­ven 3,65 mili­ons de tones d'aquest mate­rial de cons­trucció.

Segons Ciment Català, el dar­rer any “ha tor­nat a ser molt com­pli­cat per a les empre­ses” pel que fa a la demanda interna, tot i que la pro­ducció de ciment i clínquer -el prin­ci­pal com­po­nent del ciment pòrtland, el més comú, i, per tant, del for­migó- ha man­tin­gut un nivell simi­lar al dar­rer exer­cici “gràcies a l'auge de les expor­ta­ci­ons” cap a la resta de l'Estat espa­nyol -espe­ci­al­ment a les comu­ni­tats veïnes d'Aragó i el País Valencià- en un àmbit, tra­di­ci­o­nal­ment, poc donat a ven­dre fora de l'àrea pro­duc­tiva per l'enca­ri­ment i les difi­cul­tats que suposa el trans­port. Fins al 2007, de fet, no s'expor­tava ciment, ja que el mer­cat era capaç d'absor­bir la pro­ducció.

Amb tot, el 2010 es van pro­duir a Cata­lu­nya 5 mili­ons de tones de ciment -tot just un 3% menys que el 2009-, de les quals 1,6 mili­ons es van expor­tar, una xifra estra­tosfèrica que repre­senta un incre­ment de més del 155%.

Tot i això, la patro­nal cimen­tera apunta que aquesta “no sem­bla sufi­ci­ent per a una pro­pera cor­recció de les pers­pec­ti­ves de la indústria, a causa de la menor ren­di­bi­li­tat de les ope­ra­ci­ons expor­ta­do­res”. La xifra de con­sum de ciment sem­pre ha estat una bona ali­ada a l'hora de detec­tar el ritme de l'eco­no­mia a Cata­lu­nya. Així, el 1975 ja superava els 3,5 mili­ons de tones, però en la dècada poste­rior va anar cap avall, fins a tocar fons el 1985, amb menys de 2 mili­ons. La corba, lla­vors, va tor­nar a remun­tar el vol fins als gai­rebé 4,5 mili­ons de tones del 1991, tot i que es van tor­nar a reviure cinc anys de cai­guda fins al 1997, amb un con­sum que, el 2010, es repe­teix.

A Cata­lu­nya con­vi­uen tan sols qua­tre grans grups cimen­ters -Cemex, Uni­land, Molins i Lafarge-, amb un total de sis fàbri­ques, tot i que amb els números a la mà sem­bla clar que és més que sufi­ci­ent. De fet, la seva capa­ci­tat pro­duc­tiva es situa en els 8 mili­ons de tones, per la qual cosa amb els 5 mili­ons del 2010 es troba molt per sota.

També segons Ciment Català, el sec­tor ha de diver­si­fi­car pro­duc­tes o crear-ne de nous per ser com­pe­ti­tiu. Així, deta­lla un cas recent com el d'iMat-Cen­tre Tec­nològic de la Cons­trucció (una fun­dació pri­vada regida i admi­nis­trada per un grup d'empre­ses cimen­te­res, químiques, ceràmiques i d'altres sec­tors), que ha desen­vo­lu­pat un for­migó d'alta resistència “que per­met fabri­car les façanes més pri­mes i lleu­ge­res del mer­cat”, amb un mate­rial cinc vega­des més resis­tent que el for­migó con­ven­ci­o­nal -amb carac­terísti­ques mecàniques que l'apro­xi­men a l'acer- i que pos­si­bi­lita un estalvi de mate­rial i, a la vegada, gua­nyar en superfície útil. El pri­mer edi­fici cons­truït amb aquest for­migó serà un labo­ra­tori al cam­pus de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) a Bella­terra aquest 2011. En el saló Cons­tru­mat, al maig, també es pre­sen­tarà com a nove­tat. Segons explica el direc­tor tècnic d'iMat, Fer­ran Ber­mejo, “les façanes de for­migó d'ultra­alta resistència com­pe­tei­xen amb les lleu­ge­res, i són un pas cap a una edi­fi­cació més indus­tri­a­lit­zada”. L'iMat inves­tiga en aquesta línia des del 2007, patenta les tec­no­lo­gies i pro­duc­tes, i comer­ci­a­litza llicències.

CON­TA­MI­NACIÓ.

Un altre ele­ment que els ha jugat sovint en con­tra és la polèmica per qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb el medi ambi­ent. Fa un mes, però, el Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent de la Gene­ra­li­tat i Ciment Català van sig­nar un acord per a la pre­venció i el con­trol de la con­ta­mi­nació. Ciment Català estima que la subs­ti­tució de com­bus­ti­bles fòssils pre­vista evi­tarà l'emissió d'un mínim d'un milió de tones de CO2 fins l'any 2015, així com altres con­ta­mi­nants atmosfèrics com ara òxids de nitro­gen i diòxid de sofre. Per acon­se­guir-ho, el sec­tor es va com­pro­me­tre a reduir les partícules ori­gi­na­des a les xeme­ne­ies reno­vant o ins­tal·lant sis­te­mes de des­em­pol­sat. En el cas de partícules pro­ce­dents d'ope­ra­ci­ons d'emma­gat­ze­matge, mani­pu­lació i trans­port de mate­ri­als, s'han de mini­mit­zar amb tan­ca­ments d'ins­tal·laci­ons o col·locació de pan­ta­lles. A això cal afe­gir-hi la neces­si­tat de dis­mi­nuir l'impacte visual, les males olors i les emis­si­ons sono­res, d'aug­men­tar la qua­li­tat dels abo­ca­ments d'aigua, i de reduir o reci­clar més els resi­dus gene­rats en la fabri­cació.

.
el mapa actual

Quatre cimenteres i sis fàbriques a Catalunya

El mapa actual de les cimenteres a Catalunya mostra que hi ha sis fàbriques en marxa, que pertanyen a quatre companyies. Així, la mexicana Cemex -que va entrar a Catalunya en comprar la barcelonina LACSA- té dues fàbriques, a Sant Feliu de Llobregat i a Alcanar, després de tancar el 2009 la de ciment blanc a Vilanova i la Geltrú. Un altre grup, Uniland, també va néixer fa quatre dècades de la fusió de dues antigues cimenteres catalanes, però ara forma part del grup Cementos Portland Valderrivas -controlat per Fomento de Construcciones (FCC)-, amb la majoria accionarial des del 2006. Disposa de dues fàbriques, a Santa Margarida i els Monjos i a Vallcarca (nucli, de fet, de Sitges). En el cas de Lafarge, té els seus orígens a l'Estat espanyol en el grup Asland. A Catalunya, té la històrica planta de Montcada i Reixac.

Ciments Molins Industrial naixia el 1928 per donar continuïtat a les explotacions de pedreres i a la fabricació de calç i ciment natural a Pallejà, a Vallirana i a Sant Vicenç dels Horts, localitat on manté la seva única fàbrica actual a Espanya, tot i que també és present a l'Argentina, l'Uruguai i Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.