Economia

Economia

Per un plat de xató

El Vendrell i Vilanova topen de nou per la capitalitat del plat en un enfrontament “sa i volgut”

Els gremis busquen un revulsiu de la festa, que ha caigut un 20%

La ruta ja no atrau.Alguns municipis la reconverteixen i altres decideixen plegar

El Ven­drell, la capi­tal del Baix Penedès, ha encès una polèmica que sem­blava superada entre els gre­mis que pro­mo­ci­o­nen el xató, el plat típic del Penedès que inte­gra l'esca­rola, el peix des­sa­lat (tonyina, bacallà, anxo­ves o sei­tons), les oli­ves i la salsa que rega tot el plat. Vila­nova i la Geltrú, Sit­ges i el Ven­drell, les pla­ces on ja es cons­truïen els cas­tells d'esca­rola –alguns diuen que el plat prové del terme francès château, que vol dir cas­tell–, van sig­nar la pau gas­tronòmica el 1997 i van con­ver­tir la riva­li­tat que hi havia en una ruta pene­de­s­enca de pro­moció del plat i, de retruc, dels res­tau­rants de la zona. La ruta havia anat força bé per als gre­mis que pro­mo­ci­o­nen el plat, fins ara, que, afec­tats per la crisi, han vist com les xifres de con­sum del plat han començat a decaure. Segons les dades faci­li­ta­des per la Coor­di­na­dora de Gre­mis de la Ruta del Xató, en aquest dar­rers any les xifres han cai­gut “un 20%” i de moment no es pre­veu que remun­tin.

En aquest con­text el Ven­drell ha encès la gus­pira de la riva­li­tat. La ciu­tat que fa anys s'havia auto­de­no­mi­nat “el bres­sol” del xató ha can­viat d'estratègia: aquest any l'Ajun­ta­ment ha bate­jat defi­ni­ti­va­ment el muni­cipi com “la capi­tal del xató”, per donar “un impuls exte­rior al xató del Ven­drell”, diu l'alcalde Benet Jané. L'anunci no ha estat gaire ben rebut entre els seus col·legues, sobre­tot a Vila­nova, on fins el 1997 deien ober­ta­ment que era la capi­tal del xató. De por­tes enfora es con­si­dera que l'anunci ven­dre­llenc repre­senta un enfron­ta­ment “sa i vol­gut”. “Tot el que sigui per donar ressò a la ruta i que ajudi a divul­gar el plat i sumar perquè tots en sur­tin bene­fi­ci­ats és ben­vin­gut”, diu Jaume Martí, pre­si­dent de la coor­di­na­dora gas­tronòmica. De por­tes endins recor­den que Vila­nova va començar la seva xato­nada popu­lar “abans que el Ven­drell”, explica sense cri­dar gaire Martí, que és de Vila­nova.

Les dis­pu­tes es posen sobre la taula en un moment de can­vis per al sec­tor. La pri­mera d'evi­den­ciar que l'ale­gria turis­ti­co­gas­tronòmica s'ha aca­bat i que cal una recon­versió de la festa ha estat Vila­nova. Des de fa un parell d'anys, la xato­nada de Vila­nova s'ha recon­ver­tit en el Fes­ti­val del Xató i la Cuina d'Hivern, en què no només se ser­veix el plat típic sinó també altres plats locals com la sípia a la bruta o els popu­lars espi­galls vila­no­vins –uns 15 plats en total–. Els seus veïns, Sit­ges, van optar per una cosa dife­rent: dei­xar de fer la xato­nada dels pri­mers anys i pro­mo­ci­o­nar el plat dins mateix dels res­tau­rants, el que deno­mi­nen Menú del Xató de Sit­ges. D'altres han optat sen­zi­lla­ment per ple­gar, com Sant Pere de Ribes, un muni­cipi que va llui­tar per entrar a for­mar part del club de la Ruta del Xató quan començava a cami­nar però que enguany ha bai­xat del tren perquè el gremi de res­tau­ració del muni­cipi, que és qui ha d'impul­sar la festa, no ha vol­gut par­ti­ci­par-hi pel poc ren­di­ment que en treu.

La Ruta del Xató ja no regala entra­des al parc d'atrac­ci­ons Port Aven­tura com anys abans, sinó que es dedica a pro­mo­ci­o­nar el ter­ri­tori. L'aposta ara és pujar al carro de l'eno­tu­risme i pro­po­sar paquets de visi­tes cul­tu­rals i d'esca­pada amb un plat de xató com a excusa. Ja veu­rem fins quan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.