Economia

nuclear

Ecologistes en Acció exigeix que tanquin la central d'Ascó

Els proteccionistes creuen que els tres incidents del gener, dos dels quals de nivell 1, han posat en perill la seguretat de la planta, i reclamen que no se li renovi enguany el permís d'explotació

A la central nuclear d'Ascó se li esgota enguany la llicència d'operació, que ja ha demanat renovar fins al 2021, i els tres successos notificats per la planta al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) entre el 19 i el 25 de gener han pogut restar legitimitat a les maniobres de pressió de l'empresa que gestiona els reactors catalans (ANAV) per poder operar 20 anys més dels 40 que ara preveu l'Estat, sinó que han portat els antinuclears, a través d'Ecologistes en Acció, a demanar el tancament “imminent” de la planta. Els proteccionistes denuncien que els incidents, dos dels quals van ser de nivell 1 (en una escala de perillositat de 0 a 7, en què la majoria són de nivell 0), van posar en perill “la seguretat dels dos grups [I i II]”. El primer (nivell 0) va ser per incompliment de la ronda de vigilància contra incendis, un descuit que no és el primer i que, segons els ecologistes, fa pujar el risc de patir un incendi com el de Vandellòs I l'any 1989 o el de Vandellòs II el 2008.

“Gravíssims”

Quant al segon incident, que podria comportar una sanció a la central, els ecologistes consideren que el fet d'haver traslladat una comporta de més de 1.000 quilos amb una grua per damunt de la piscina que guarda els residus, a més a més de violar les especificacions tècniques de funcionament, hauria pogut provocar un reinici de la reacció nuclear en el combustible gastat. Ecologistes en Acció ho qualifica d'“imprudència gravíssima” a l'altura de la fuita de partícules del novembre del 2007.

Pel que fa al tercer succés, en què es van encallar les vàlvules del sistema de refrigeració alternatiu per culpa del fred, l'organització també ho veu gravíssim, perquè va afectar un “sistema clau per extreure la calor del nucli del reactor en cas d'accident”. Per tot plegat demanen que no es concedeixi la renovació a Ascó i que es tanqui la central.

“Millores”

Aquestes crítiques, paradoxalment, coincideixen amb el fet que un grup d'experts de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), després d'haver fet el seguiment dels reptes abordats pel CSN a partir d'una altra missió IRRS (Integrated Regulatory Review Service) del 2008, hagi detectat aquests dies tot just “millores en la inspecció i la comunicació pública derivades de les lliçons apreses per l'alliberament de partícules a Ascó.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès