Economia

energia

camp de tarragona i terres de l'ebre

La patronal pressiona fort perquè es fixin les primes a la generació eòlica

El sector alerta que no es podran materialitzar moltes de les inversions si no es desfà la incertesa i posa l'exemple del parc pioner previst a Bonastre

Tot­hom pres­si­ona. El sec­tor nuclear, per ope­rar 20 anys més. El sec­tor eòlic, per garan­tir la ren­di­bi­li­tat dels parcs eòlics pen­dents de cons­truir, els pro­mo­tors dels quals volen saber quina retri­bució o prima –era de 75 euros per MWh segons un reial decret del 2007 que ara s'ha de revi­sar– els pagarà l'Estat per gene­rar amb recur­sos nets. “Sense unes regles del joc clares, serà molt difícil mobi­lit­zar el capi­tal neces­sari per finançar els parcs eòlics”, va avi­sar el pre­si­dent de la patro­nal eòlica, Eolic­cat, Ramon Car­bo­nell, en un acte a Tar­ra­gona. De fet, tot lliga, ja que és jus­ta­ment un dels argu­ments de les pla­ta­for­mes contràries a la pro­li­fe­ració eòlica, per exem­ple a la Terra Alta, per con­fiar que el sec­tor puga desis­tir d'alguns pro­jec­tes.

A Cata­lu­nya, segons les dades d'Eolic­cat, hi ha 850 MW ope­ra­tius (una potència ins­tal·lada homo­lo­ga­ble a la del cicle com­bi­nat de Van­dellòs); 1.100 MW més auto­rit­zats, 750 en tra­mi­tació i 770 adju­di­cats a qua­tre grups empre­sa­ri­als en el marc del con­curs eòlic amb què el govern tri­par­tit va resol­dre l'impuls a les zones de desen­vo­lu­pa­ment pri­o­ri­tari (ZDP), cinc de les quals afec­ten la demar­cació de Tar­ra­gona. En total sumen els 3.500 que mar­cava el pla de l'ener­gia de Cata­lu­nya en l'horitzó del 2015.

Però aquest objec­tiu topa ara amb diver­sos esculls. D'una banda, hi ha els recur­sos inter­po­sats per les empre­ses no adju­di­catàries del con­curs, que la patro­nal admet que poden ser un “fre afe­git”. De l'altra, i sobre­tot, hi ha la incer­tesa per les pri­mes, per la qual cosa Car­bo­nell va dema­nar al nou govern de la Gene­ra­li­tat que pres­si­oni el Minis­teri d'Indústria. Segons la patro­nal, això afecta uns 2.000 MW en pro­jecte. “Encara estem a temps d'esprémer una indústria de llarg recor­re­gut, amb tec­no­lo­gia pròpia”, va afe­gir el gerent de l'ens, Jaume Mor­ron.

Hi ha parcs pen­dents de cons­truir (uns 650 MW) que sí que tenen la retri­bució garan­tida perquè l'Estat els va incloure en un pre­re­gis­tre en el moment en què la xarxa no ofe­ria més capa­ci­tat per a la gene­ració eòlica, però per gau­dir de la prima ara han d'entrar en fun­ci­o­na­ment abans de l'1 de gener de 2013. “En aquests casos hi haurà cor­re­dis­ses”, asse­nyala Car­bo­nell, que demana cele­ri­tat perquè s'apro­vin les auto­rit­za­ci­ons pen­dents.

En canvi, un dels pro­jec­tes inno­va­dors que pot­ser peri­lla­rien en no tenir la prima garan­tida seria el parc eòlic pre­vist per Gamesa a Bonas­tre i Mont­ferri, amb 45 MW auto­rit­zats per ins­tal·lar-hi aero­ge­ne­ra­dors de 4,5 MW cadas­cun, de 120 metres d'altura, dels quals només n'hi ha en un altre emplaçament en tota la península. Eolic­cat posa Gamesa, una firma d'ori­gen basc, com a exem­ple per rei­vin­di­car el poten­cial econòmic del sec­tor.

La patro­nal defensa que la mate­ri­a­lit­zació de tots els pro­jec­tes que hi ha en dansa al Camp de Tar­ra­gona supo­sa­ria una injecció de 590 mili­ons d'euros i també la cre­ació d'una cin­quan­tena de llocs de tre­ball qua­li­fi­cats.

LA DATA

01-01-2013
Els parcs
pendents de fer-se i amb prima garantida, han de funcionar abans d'aquesta data per no perdre-la

LA XIFRA

2,3
milions
anuals en impostos obtindria de benefici l'economia del Camp si es materialitzen els 453,5 MW pendents


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.