L'empresa Circa de Lliçà de Vall invertirà 27 milions en plantes noves

Vol obrir mercat a la Xina i establir una fàbrica a Navarra abans d'un any i mig

L'empresa Circa, fundada per l'empresari català Carles Fradera, que en presideix el consell d'administració, va dedicar més de tres lustres a la investigació i la recerca, i des de fa dos anys s'ha centrat en la producció del panell Omega Zeta, un panell de morter pretensat en dues direccions, lleuger (té només un gruix de 3 centímetres) però prou gran (fa 6,6 m²), que incorpora propietats mecàniques interessants (com ara que és molt resistent, que transpira o, inclús, que és aïllant elèctric) i que permet edificar façanes ventilades. La seu central i la planta de producció de l'empresa familiar està situada a Lliçà de Vall, on treballen una seixantena de persones, però els plans d'expansió de la companyia són obrir-se a nous mercats i establir noves plantes de producció.

L'empresa invertirà en els pròxims anys més de 27 milions d'euros en dues plantes de producció noves. La primera serà la de Navarra, que es preveu que estarà operativa en el termini d'un any i mig i que suposarà una inversió global de 12 milions d'euros i la generació de seixanta llocs de treball directes i quaranta d'indirectes, segons va explicar el director general de Circa, Guillem Masdéu. «A l'Estat espanyol volem créixer en metres quadrats, augmentant la capacitat productiva», explicava Masdéu. De fet, si l'any 2008 Circa el va tancar amb una producció (i muntatge) de 4.000 m² de panell Omega Zeta, les previsions són arribar als 20.000 m² aquest any i als 100.000 m² en l'horitzó del 2011, quan estiguin operatives les plantes de Lliçà i Navarra. Quant a facturació, Circa vol arribar als 16 milions d'euros només a Lliçà de Vall també l'any 2011.

A Navarra, Circa no descarta buscar socis industrials per compartir el projecte, i estudia l'entrada d'una societat de promoció d'empreses per un període determinat de temps.

Un peu a la Xina

A més, Circa també treballa en un projecte d'implantació a la Xina i demà mateix una delegació de la companyia viatja a Beijing per obrir-hi la sucursal. És previst que en una segona fase obrin una planta industrial de fabricació de panells i maquinària a la zona de Xangai. «Volem implantar a la Xina una activitat de construcció de maquinària i de plantes industrials de fabricació de panells en les principals àrees econòmiques», diu Masdéu. La inversió en aquest país no serà inferior als 15 milions d'euros. Amb aquesta mateixa estratègia, vol estudiar altres mercats emergents i entrar a Europa.

Edificis que respiren

Amb panells Omega Zeta ja s'han fet molts edificis d'habitatges unifamiliars i plurifamiliars però també equipaments públics (com ara el CEIP de Rubí, la biblioteca de Palamós i la Blanquerna i l'església de Bufalà, a Badalona). Es podria dir que, amb el panell Omega Zeta, els edificis realment respiren. «Un dels components que incorporem és la idea del geotèxtil, com si fos la pell d'una persona, ja que deixa transpirar l'edifici però el protegeix de les agressions exteriors», explica Masdéu. Aquest panell també podria guanyar un premi ambiental perquè en la seva construcció gasta molt poca energia (serà fotovoltaica en les plantes noves) i poca aigua, que també es reutilitza, i no genera runa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.