Economia

Les borses es desplomen per por d'un caos de gran abast

El mercat japonès cau un 10,6% tot i els esforços del Banc Central

La situació també frena el preu del cru

Un 10,6%, la tercera caiguda més important de la història de la Borsa de Tòquio, va ser la traducció de l'angoixa dels inversors per la por que una catàstrofe nuclear de gran abast sigui la tercera desgràcia que assoli el país, després del terratrèmol i el tsunami de divendres. El principal índex nipó, el Nikkei, va registrar el retrocés més greu des de l'octubre del 2008, data de l'esclat de la crisi econòmica, amb les accions de Tepco, operadora de la central de Fukushima, liderant les caigudes amb un 25%.

Tot plegat obviava l'anunci del Banc del Japó, que injectarà 3 bilions de iens (més de 26.400 milions d'euros) als mercats, que se sumaran als 5 bilions (43.700 milions d'euros) d'ahir mateix i dels 15 bilions (131.145 milions d'euros) de la vigília, en un intent desesperat d'evitar el col·lapse del sistema.

La tònica baixista es va deixar sentir a totes les borses asiàtiques i més tard a les europees i les americanes, i Frankfurt va destacar amb un 3,2% de baixada, en plena revisió de l'estratègia energètica alemanya vinculada a les nuclears.

A l'Estat, l'Íbex-35 també va sucumbir als mals vents d'orient, tot i que se'n va sortir més bé que les seves homòlogues europees, amb una caiguda de tan sols un 0,8%, gràcies a la bona marxa dels grups de renovables.

D'altra banda, la perspectiva que el Japó, un dels grans consumidors de combustibles fòssils, en redueixi la demanda, va rebaixar la cotització del barril de cru de Brent a Londres en un 5,2% des del moment de l'obertura, fins a tocar els 107,88 dòlars per unitat.

Més informació a la secció de

Societat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.