Opinió

DE MEMÒRIA

Militarització de l'economia (1)

Fins al 1500, la societat nació catalana i la Campània/Nàpols eren les àrees centrals d'un imperi comercial mediterrani en xarxa (amb bases a la Mediterrània, fins a Xipre, i a l'Atlàntic, fins a les Canàries)

Els estats i els impe­ris moderns són con­seqüència, en part, d'un canvi fona­men­tal: l'ele­vat cost de la nova tec­no­lo­gia mili­tar dels canons i la pólvora i de les for­ti­fi­ca­ci­ons capa­ces de resis­tir (o de fer llis­car) els pro­jec­tils. La fabri­cació d'armes de foc (de grans dimen­si­ons, com els canons, o indi­vi­du­als, com els pedre­nyals) i la cons­trucció de les noves ciu­ta­de­lles dema­nava un volum de recur­sos que només seria a l'abast d'unes uni­tats polítiques de grans dimen­si­ons econòmiques: els estats imperi o algu­nes (poques) repúbli­ques urba­nes. Totes les soci­e­tats euro­pees d'abans de 1500 eren massa peti­tes per finançar-se el nou arma­ment i les noves for­ti­fi­ca­ci­ons. També, la soci­e­tat cata­lana, que, tal com ha expli­cat Pierre Vilar, tenia molts dels trets carac­terístics dels estat nació. El que van fer totes les soci­e­tats euro­pees fou par­ti­ci­par, de for­mes ben diver­ses, en la cons­trucció dels nous grans estats imperi que dema­nava la nova tec­no­lo­gia mili­tar.

Fins al 1500, la soci­e­tat nació cata­lana i la Campània/Nàpols eren les àrees cen­trals d'un imperi comer­cial medi­ter­rani en xarxa (amb bases a la Medi­terrània, fins a Xipre, i a l'Atlàntic, fins a les Canàries). Després, l'imperi català s'integrà simultània­ment, i per raons mili­tars, a dues grans àrees: a l'imperi hispànic en for­mació i, alhora, al vell imperi roma­no­germànic. El 1519, jus­ta­ment, men­tre vivia a la ciu­tat de Bar­ce­lona, el rei Car­les I de Cata­lu­nya-Aragó (duc de Bor­go­nya, rei de Cas­te­lla-Lleó i arxi­duc d'Àustria) fou ele­git empe­ra­dor germànic. Aquesta inte­gració a l'imperi germànic durà fins al 1556. Als anys 1705-1714, Cata­lu­nya i tota la Corona d'Aragó van pas­sar, de nou, a l'òrbita de l'imperi austríac. Després de 1714, con­tinuà la inte­gració de bona part de la noblesa cata­lana a aquest imperi. Ara, des de Viena o Nàpols.

Una ter­cera opció cata­lana va ser l'imperi francès. En plena guerra euro­pea, Cata­lu­nya en formà part del 1640 al 1658 i, des de 1659, la Cata­lu­nya del Nord fou anne­xada a aquest imperi. Més tard, el 1810, fou tot el ter­ri­tori català que formà part, durant pocs anys, de l'imperi napoleònic.

Enfront d'aquests tres impe­ris (hispànic, germànic i francès) hi havia com­pe­ti­dors, amb una con­si­de­ra­ble força mili­tar. Foren: 1. L'imperi britànic, aliat de la Gene­ra­li­tat el 1705 per a la con­questa de Gibral­tar, va fer pos­si­ble jus­ta­ment la cre­ació de la Com­pa­nyia Nova de Gibral­tar. En canvi, després de 1714 es va anne­xi­o­nar Menorca. 2. L'imperi otomà, que inter­fe­ria el comerç català a la Medi­terrània, i que arri­ba­ria a ocu­par, les illes Medes, Palamós o Eivissa. 3. Alguns estats i ciu­tats estat ita­li­ans, rivals i, de vega­des, ali­ats (a Lepant, per exem­ple). Indi­vi­du­al­ment, alguns cata­lans col·labo­ra­ren amb altres impe­ris: amb l'imperi rus (Josep de Ribas), o amb l'imperi por­tuguès (Antoni de Mont­ser­rat).

Entre 1500 i 1800, els masos, els molins, les far­gues i els gre­mis i els mer­ca­ders expor­ta­dors arti­cu­len l'eco­no­mia civil cata­lana, però, al mateix temps, el procés de mili­ta­rit­zació avança. Així, per exem­ple, les far­gues cata­la­nes fabri­ca­ren una gran quan­ti­tat d'armes de foc (i d'armes blan­ques), la fone­ria de canons de Bar­ce­lona és una indústria de punta dins d'Europa, i les fàbri­ques de pólvora i muni­ci­ons esde­ve­nen impor­tants. Alhora, l'Acadèmia de Matemàtiques de Bar­ce­lona és un des­ta­cadíssim cen­tre de for­mació d'engi­nyers mili­tars, d'on sur­ten grans pro­jec­tes (que, en algun moment, tra­ves­sen l'Atlàntic i es rea­lit­zen a Mèxic i a Califòrnia).

La gran opció inver­sora és mili­tar: la cons­trucció de les ciu­ta­de­lles de Roses, Bar­ce­lona o Eivissa, els cas­tells de Sal­ses, de Per­pinyà, de Figue­res (el més extens de l'Europa actual), Hos­tal­ric o Montjuïc, les noves mura­lles de Ciu­tat de Mallorca o de Vila­franca de Con­flent, la mili­ta­rit­zació de la Seu de Lleida, o les mura­lles de la ciu­tat de Girona. L'efecte difu­sor, però, de les inver­si­ons mili­tars (excepte si és en vials i ponts o en sub­mi­nis­tra­ment d'aigua) no és impor­tant.

En aquest mateix període i tal com passa, per exem­ple, a Suïssa, la soci­e­tat cata­lana exporta uns pro­fes­si­o­nals ben carac­terístics: sol­dats. Es for­men algu­nes empre­ses mili­tars cata­la­nes pri­va­des, que tre­ba­lla­ran al ser­vei d'un estat imperi, i que, en alguns casos, tin­dran una fama ben meres­cuda.

Les més cone­gu­des són: 1. La com­pa­nyia dels almogàvers (1640-52, 1687-97, 1704-14, i 1793-95), cone­guda com la com­pa­nyia dels mique­lets, car un dels seus fun­da­dors fou Mique­lot de Prats, 2. Els Mos­sos d'Esqua­dra, o Mos­sos d'en Pere Anton Veci­ana (des de 1721), amb base logística a Valls, i 3. Els Volun­ta­ris Urbans de Cata­lu­nya (1762-1815), que rebrien l'encàrrec d'explo­rar i colo­nit­zar Califòrnia, i arri­ba­ren fins a Van­cou­ver.

Els miquelets

A desgrat que les noves autoritats borbòniques havien dissolt l'empresa dels miquelets el 1714, perquè s'havia posat al servei del candidat d'Àustria a la successió espanyola, el 1793 tornaren a posar en marxa l'empresa. El seu objectiu era traslladar-la, via nord d'Itàlia i travessant les terres alemanyes al Bàltic, i posar-la al servei de l'ofensiva contra l'imperi rus del nou imperi francès de Napoleó. Joan Miquel de Vives i Feliu, el seu cap, va publicar en llengua catalana un text manual sobre la seva empresa: Obligacions dels miquelets dels nous terços de Catalunya (1795).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.