Economia

Pujada de tipus ben aviat

Dijous vinent, 7 d'abril, tindrà lloc la reunió men­sual de política monetària del BCE i sem­bla que hi haurà una pujada fins a un 1,25% de 25 punts bàsics en els tipus d'inter­venció. La pri­mera con­seqüència ja s'ha vist en els ter­mi­nis més curts de la corba dels tipus, amb una pujada de l'euríbor a tres mesos fins a nivells de l'1,24%, des de l'1,10% del 3 de març pas­sat, data de l'última reunió del BCE.

En la corba de tipus euro­pea s'hi reflec­teix que a final del 2011 s'espera que els tipus d'inter­venció asso­lei­xin l'1,75%. Con­si­de­rem alta la pro­ba­bi­li­tat que els comen­ta­ris del BCE siguin suaus. Dijous es van saber les neces­si­tats de capi­tal dels bancs irlan­de­sos, que van pujar a 24.000 mili­ons d'euros, per sota dels 35.000 mili­ons que s'hi havien reser­vat i en la banda alta de les últi­mes esti­ma­ci­ons de resul­tats de les pro­ves d'estrès (entre els 18.000 i 27.500 mili­ons d'euros).

Els grans esforços que es dema­na­ran al sec­tor ban­cari irlandès són la venda de 70.000 mili­ons d'euros en actius fins al 2013, des­car­ten l'esce­nari de rees­truc­tu­ració del deute dels bancs esmen­tats fet que, a curt ter­mini, és una bona notícia per al sec­tor.

Pel que fa a les com­pa­nyies, als Estats Units, les referències de resul­tats que vam conèixer la set­mana pas­sada van ser posi­ti­ves en ter­mes gene­rals, i hi van des­ta­car els d'Ora­cle, que van ser rebuts pel mer­cat amb alces supe­ri­ors al 5% aquesta set­mana. Per la seva banda, la mino­rista Best Buy i la cons­truc­tora Len­nar van millo­rar les esti­ma­ci­ons de con­sens, tot i que sobre­tot Len­nar va con­ti­nuar mos­trant feblesa, amb una cai­guda en la car­tera de coman­des del 12%. Això va rebre el càstig del mer­cat amb cai­gu­des del 4,2%, des que van pre­sen­tar els seus resul­tats el dia 29 de març.

La cam­pa­nya ofi­cial del pri­mer tri­mes­tre del 2011 als Estats Units comença el pro­per 11 d'abril, amb els resul­tats d'Alcoa. En els últims sis mesos, les revi­si­ons per als bene­fi­cis per acció del 2011 van millo­rar més d'un 2,5%.

A Europa, els últims sis mesos les revi­si­ons han anat lleu­ge­ra­ment a la baixa en el con­junt de l'Euros­toxx. Les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment de bene­fi­cis el 2011 superen lleu­ge­ra­ment el 10% en el cas de l'Íbex-35 i el 13% en l'Euros­toxx 50, i a l'Stoxx 600 i a l'S&P 500 ja s'esti­men crei­xe­ments supe­ri­ors al 16%. A part de les incer­te­ses al vol­tant de Líbia i el Japó, que encara per­sis­tei­xen, també es manté una dosi de dub­tes pel procés de reor­de­nació del sis­tema finan­cer, en què des­ta­quen el tren­ca­ment de la SIP Banco Base i el futur de la CAM, un aspecte que pesa en el sec­tor.

El Banc d'Espa­nya s'ha donat de ter­mini fins al 14 d'abril per rati­fi­car els plans pre­sen­tats per les diver­ses enti­tats. Un altre aspecte que llasta l'evo­lució dels bancs perifèrics (sobre­tot a Itàlia) és l'expec­ta­tiva de més anun­cis d'ampli­a­ci­ons de capi­tal. Aquest con­text ens porta a man­te­nir la nos­tra pre­ferència per la borsa euro­pea core en relació amb els perifèrics, inclo­ent-hi l'espa­nyola, tot i que els mer­cats la con­ti­nuen dife­ren­ci­ant dels perifèrics més cas­ti­gats. Per aquesta raó també hem reta­llat sobre­tot a Itàlia en la nos­tra car­tera euro­pea. En els mer­cats són referències a l'alça: 10.950 a l'Íbex-35, 3.040 a l'Euro Stoxx 50 i 1.370 a l'S&P 500. Suports relle­vants: 10.500, 2.890 i 1.300 res­pec­ti­va­ment. El pit­jor és la falta de volum i la poca vola­ti­li­tat. Pel que fa a valors, també han sor­tit bé les apos­tes per Saint Gobain, Arce­lor Mit­tal, Sie­mens, Daim­ler i AXA a Europa.

Aquesta set­mana redui­rem en bancs ita­li­ans, apu­ja­rem en fran­ce­sos i dona­rem pre­pon­derància a Air Liquide, Bayer, Total i Rep­sol. A l'Estat espa­nyol, con­ti­nuem apos­tant per allu­nyar-nos dels prin­ci­pals de l'índex (sobre­tot BBVA i San­tan­der) i sobre­pon­de­rem Fer­ro­vial, OHL, Rep­sol, Gamesa i Indi­tex. Final­ment, aquesta set­mana hem tret Tele­cinco pel fet que espe­rem que hi hagi revi­si­ons a la baixa d'esti­ma­ci­ons de con­sens.

Nicolás Fernández és direc­tor d'Anàlisi del Grup Banc Saba­dell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.