Opinió

La setmana dels 100 i dels 200

Aquesta set­mana el govern d'Artur Mas cele­brava els 100 dies de la seva arri­bada al Palau de la Gene­ra­li­tat, enmig de les crítiques per­ma­nents de l'opo­sició en ple i de popu­lars mesu­res, ja en clau d'elec­ci­ons muni­ci­pals, com la supressió de l'impost de suc­ces­si­ons. En canvi, però, i amb el permís de les fotogèniques cime­res empre­sa­ri­als, les mesu­res sobre l'eco­no­mia pro­duc­tiva i les empre­ses s'estan fent espe­rar, mal­grat el rècord d'atur i l'allar­ga­ment de la crisi econòmica al nos­tre país.

Una de les qüesti­ons que s'havien comen­tat en cam­pa­nya i que havíem plas­mat en aquest mateix espai és la de la política de suport a la inter­na­ci­o­na­lit­zació. Davant una Espa­nya sub­mer­gida en la depressió, sem­bla clar que només els mer­cats exte­ri­ors ens podran treure de la crisi. Mal­grat tot, no totes les empre­ses, espe­ci­al­ment les més peti­tes, estan en situ­ació d'afron­tar la difícil i cos­tosa experiència expor­ta­dora. L'empit­jo­ra­ment de la situ­ació del sis­tema finan­cer espa­nyol no fa res més que difi­cul­tar l'obtenció del crèdit per anar a l'exte­rior. Als 100 dies de la presa de pos­sessió del nou govern, encara no s'observa una ori­en­tació o acció clara i deci­dida que ens per­meti con­fir­mar que la inter­na­ci­o­na­lit­zació és una pri­o­ri­tat dels nous diri­gents del país. Si apli­quem a les nom­bro­ses agències cata­la­nes les impo­pu­lars mesu­res d'aus­te­ri­tat de la sani­tat pública, és molt pro­ba­ble que Pro­deca i Copca (ACC1ó) vegin subs­tan­ci­al­ment rebai­xat el seu marge de mani­o­bra. Seria, però, una greu errada reta­llar de manera lineal i mas­siva, sense entrar en el fons de la qüestió. Ben segur que poden estar sobre­di­men­si­o­na­des mol­tes estruc­tu­res ope­ra­ti­ves d'aque­lles i altres agències del govern, però no podem pres­cin­dir de plans de pro­moció, presència a fires i altres actu­a­ci­ons cru­ci­als en un moment en què l'expor­tació és i ha de ser el motor de l'eco­no­mia.

L'absència de debat sobre aquest tema a Cata­lu­nya con­trasta, en canvi, amb la dis­cussió enge­gada a Madrid amb motiu del dar­rer Con­sell de Minis­tres, que anuncià una pro­pera reforma de l'Icex. Es pretén que el macro­o­ga­nisme de pro­moció de les expor­ta­ci­ons esde­vin­gui un “pres­ta­dor de ser­veis de valor afe­git” per a les empre­ses i no només un sim­ple sub­ven­ci­o­na­dor. Sem­bla, doncs, que l'Icex esde­vindrà aviat una forta com­petència a les con­sul­to­res pri­va­des, cam­bres de comerç i asso­ci­a­ci­ons empre­sa­ri­als a l'hora d'acom­pa­nyar les empre­ses a fora, lògica­ment cobrant. No és bo que les empre­ses s'acos­tu­min a rebre només ser­veis gratuïts que no aca­ben valo­rant, però tam­poc ho és que els recur­sos públics es des­ti­nin a pres­tar ser­veis idèntics als que pot donar el sec­tor pri­vat. Avui dia hi ha ele­ments com són el finançament de les expor­ta­ci­ons o les cam­pa­nyes d'imatge-país que no presta de forma clara l'àmbit pri­vat i sí que hau­rien d'esde­ve­nir tasca pri­o­ritària de l'Icex. Pot­ser la nova vora­ci­tat recap­tatòria de l'orga­nisme espa­nyol té alguna cosa a veure amb la seva futura i fla­mant nova seu, al número 200 del madri­leny i exclu­siu Paseo de la Cas­te­llana, un luxe fins ara només a l'abast dels grans cons­truc­tors de la capi­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.