Empreses

Emprenedors

Hortànic

Calçots en terra de vinya

Hortànic defensa un cultiu tradicional i ja ven 150.000 unitats anuals arreu del país

En un ter­ri­tori que els pro­fans rela­ci­o­na­rem gai­rebé només amb vinyes, l'Alt Penedès, resulta que dos empre­ne­dors amb una vocació simi­lar a la dels gals de les històries d'Astèrix, van apos­tar fa ja sis anys pel con­reu i la comer­ci­a­lit­zació de calçots de cul­tiu ecològic. Dani Agui­lera i Marc Bar­galló rei­vin­di­quen viure a pagès i uns mètodes de cul­tiu que defi­nei­xen com a “sos­te­ni­bles, de res­pecte i salu­da­bles”. Van endin­sar-se en el cul­tiu del calçot gai­rebé com un “diver­ti­ment” i com a petita revo­lució en les seves vides. Agui­lera, tècnic en explo­ta­ci­ons agro­pecuàries, va tre­ba­llar dotze anys en un banc, però va deci­dir asso­ciar-se amb Bar­galló, que va estu­diar empre­sa­ri­als però sem­pre ha tre­ba­llat en el sec­tor pri­mari –en una explo­tació rama­dera i agrícola de la seva família–, amb l'objec­tiu de tre­ba­llar el camp “tal com ho feien els nos­tres avis”, amb l'únic afe­gitó de pro­moure el pro­ducte a través d'inter­net, “el nos­tre carro”. Lamen­ten, però, que “molts joves han mar­xat del camp”, diu Bar­galló, en tro­bar-se amb pro­duc­tes mal pagats i una feina dura que no hi entén massa d'hora­ris i dies lliu­res.

Bar­galló deta­lla que ells s'encar­re­guen de tot, des de la pro­ducció fins a la dis­tri­bució, “eli­mi­nant així els inter­me­di­a­ris, que solen ser els qui més hi gua­nyen”, a més de, com a page­sos, poder con­tro­lar el preu. Les boti­gues els com­pren el 40% de la pro­ducció –en un any, uns 150.000 calçots–, men­tre que l'altre 60% es repar­teix entre res­tau­rants i par­ti­cu­lars.

Insis­tei­xen molt que la pràctica ecològica, al cap i a la fi, és el que la page­sia ha dut a terme històrica­ment sense posar-hi eti­que­tes. En el seu cas, per als calçots tenen llo­gats dos camps “situ­ats en zones més humi­des a prop d'una riera” –faci­li­tant així un cul­tiu de secà amb reg natu­ral–; amb adob orgànic –pro­vi­nent del com­pos­tatge de fems–; seguint els calen­da­ris bio­dinàmics –conei­xe­ments històrics i arre­lats que tenen en compte, per exem­ple, les fases de la lluna– i fins i tot fent ser­vir infu­si­ons de cua de cavall o d'orti­gues com a fun­gi­cida.

Més enllà, però, dels clàssics ceba­llots, Hortànic dóna importància al calçot petit, més ten­dre i de gust suau, però amb una mida no apta per a les calçota­des, i ideal en piz­zes, com a ele­ment de deli­ca­tes­sen en res­tau­ració o per a ús habi­tual de par­ti­cu­lars.

“Amb els calçots, però, hem tocat sos­tre”, apunta Agui­lera, per la qual cosa ja pen­sen a cul­ti­var altres pro­duc­tes d'horta -tomàquets, pebrots, albergínies- a més de seguir poten­ci­ant vari­ants en l'ús del calçot -pro­ducte de tem­po­rada, sí, però que cre­uen que no s'ha de limi­tar a les tra­di­ci­o­nals calçota­des- i con­ti­nuar amb ofer­tes prou ori­gi­nals com poden ser cro­que­tes o ravi­oli de calçots. Per com­ple­men­tar-ho, també venen sal­ses, produïdes per un col·labo­ra­dor de Reus. I, si aug­men­ten el ven­tall, ja pen­sen en cro­que­tes d'esca­li­vada o de ver­du­res. En qual­se­vol cas, Bar­galló creu que “cal diver­si­fi­car i no que­dar-se en el mono­cul­tiu”, un pas que també els per­me­tria estu­diar pos­si­bles asso­ci­a­ci­ons amb altres pro­duc­tors per ven­dre cis­te­lles ecològiques.

Agui­lera i Bar­galló viuen el camp amb la filo­so­fia, més estesa en altres països, del “cin­turó verd de pro­xi­mi­tat”; amb el preu just al cap; amb una picada d'ullet al movi­ment slow food -tre­ba­llen amb res­tau­rants amb l'eti­queta Quilòmetre Zero, és a dir, que només fan ser­vir pro­duc­tes locals i ecològics-; amb la visió ecològica no com una moda i sí com un fet nor­mal, i molt, molt orgu­llo­sos de viure i tre­ba­llar a pagès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.