Economia

La contraportada

L'atur afluixa, poc, al Maresme

El sector serveis vinculat al turisme torna a ser la vàlvula d'escapament per a un atur que es manté en el 16,1% però que baixa per primer cop des que ha començat l'any

Bones notícies, però, com diria aquell, amb mode­rada, mode­radíssima ale­gria. Les dades faci­li­ta­des per l'Obser­va­tori de Desen­vo­lu­pa­ment Local del Con­sell Comar­cal del Maresme evi­den­cien una dava­llada en les llis­tes de deso­cu­pats durant el mes d'abril. Són 872 per­so­nes les que han tro­bat feina i repre­sen­ten el pri­mer des­cens de l'atur a la comarca aquest any. Tot i això, és un per­cen­tatge molt petit –2,31%– si es com­para amb la bossa de deso­cu­pats que encara cons­ten a les llis­tes: 36.865 per­so­nes. Tam­poc es tracta d'una situ­ació anòmala, perquè tal com fan cons­tar els res­pon­sa­bles de l'Obser­va­tori la situ­ació res­pon en bona part a l'inici de la tem­po­rada turística, en què tra­di­ci­o­nal­ment al Maresme sem­pre hi ha hagut un aug­ment de la demanda de feina en el sec­tor ser­veis. Una mena de res­pir tem­po­ral per a la gent for­mada en els àmbits de la res­tau­ració, l'hos­ta­le­ria o el comerç. En con­cret i en dades abso­lu­tes, aquest grup és el que ha regis­trat el des­cens abso­lut més impor­tant amb 586 deso­cu­pats menys –a l'hos­ta­le­ria se n'han con­trac­tat 316, i al comerç al detall i a l'engròs, 117–.

Per donar més pes a la teo­ria que encara avui el turisme es pot con­si­de­rar com la gran espe­rança per al futur de la comarca, els muni­ci­pis que han regis­trat els des­cen­sos abso­luts i rela­tius més inten­sos res­pecte del mes pas­sat són aquells amb tra­dició de des­ti­nació turística. Pineda de Mar (-192), Mal­grat de Mar (-186) i Cale­lla (-120). En qual­se­vol cas, Pineda de Mar es manté per sobre del 21% d'atur, qua­tre punts per sobre de la mit­jana de la comarca. No és l'únic, perquè la capi­tal del Maresme, Mataró, con­ti­nua amb un 20,36% de per­so­nes sense feina. La seguei­xen Tor­dera (19,11%), Cale­lla (17,81%), Premià de Mar (17,64%) i Mal­grat de Mar (16,54%). A l'altre pla­tet de la balança, els muni­ci­pis que han acon­se­guit man­te­nir el nivell de deso­cu­pats per sota de la mit­jana comar­cal: Teià (8,85%), Cabrera (8,40%), Cabrils (8,55%) o Ale­lla (8,91%).

Pel que fa als col·lec­tius, en aquest cas s'ha com­plert la pari­tat. L'atur ha cai­gut tant entre els homes (-2,56%; -488 per­so­nes) com entre les dones (-2,06%; -384 per­so­nes) i tots els grups d'edat han par­ti­ci­pat d'aquesta reducció, en espe­cial, els joves amb edats com­pre­ses entre els 16 i els 24 anys, els quals han expe­ri­men­tat des­cen­sos rela­tius del 8,04% i del 7,17%, res­pec­ti­va­ment. Si es com­plei­xen les expec­ta­ti­ves, tan o més mode­ra­des que la bai­xada de l'atur de l'abril, els mesos de maig i juny hau­rien de man­te­nir aquesta mateixa tendència de des­cens, però es fa difícil creure que les bones notícies es man­tin­dran més enllà del mes d'octu­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.