Empreses

Reciclar ferro en espera de temps millors

J. Sánchez Recuperaciones 2007 veu com la crisi estimula el mercat de la ferralla

L'any 2010 el preu
del ferro va pujar i enguany es mantindrà la tendència

Fundació

1967

Facturació

2,5M€

Treballadors

19


El fort trasbals que suposa la crisi transforma la naturalesa de qualsevol negoci. L'empresa recuperadora de metall J. Sánchez Recuperaciones 2007 ha vist com “ara ha canviat el nostre sistema de treball, i si abans recollíem residus fèrrics i no fèrrics fonamentalment en els tallers, ara aquesta font ha minvat i, en canvi, ha crescut la recollida de metalls de particulars que, entre deixar, per exemple, una coberteria vella a la deixalleria o fer del seu reciclatge una font d'ingressos, opta per la segona opció”, explica José Luis Sánchez, gerent d'aquesta empresa familiar de Castellar del Vallès.

Així mateix, la crisi ha fet que, entre els diversos serveis que ofereix l'empresa recicladora, “hagi pujat també el desallotjament, és a dir, condicionar un altre cop l'espai d'empreses que han plegat i han deixat tot un volum de metall i altres residus que cal gestionar”. L'any passat, el volum de negoci de J. Sánchez va ser de 2,5 milions d'euros, gairebé el doble dels rendiments assolits l'any anterior (1,7 milions). Pel que fa a quantitats de recollida, l'any passat es van assolir 4.500 tones de ferro –el ferro suposa el 85% del residu reciclat–, contra les 4.040 tones de l'any precedent.

A banda que es va recollir més ferralla, pels fenòmens assenyalats més amunt l'activitat es va beneficiar de la pujada de preus en els mercats de matèria primera, recuperant cotitzacions que s'havien perdut l'any anterior. Així, el ferro es va moure en uns preus de 27 cèntims d'euros per quilo, un preu molt competitiu. En el cas dels metalls no fèrrics, com ara plom, coure, zenc, llautó o alumini, també es van registrar pujades importants. En el cas del coure, per exemple, es va arribar a 6 euros per quilo. En les previsions amb què treballa José Luis Sánchez, “durant el 2011 es mantindrà la pujada, i fins i tot és possible que els preus s'enfilin encara més, tot i que no s'ha de perdre de vista que és un mercat essencialment volàtil, molt boig”. Entre els factors que esperonen cap amunt els preus, hi ha la demanda de les grans economies emergents, com ara la Xina, l'Índia o el Brasil, però també hi poden incidir fets casuals, com el terratrèmol de Xile, que va repercutir en el preu al mercat del coure europeu, que es va enlairar amunt.

I a més de retirar ferralla i residus de tota mena de fàbriques, locals i botigues, J. Sánchez ha anat incorporant en els darrers anys nous serveis, com ara la retirada i destrucció de documents amb certificat de confidencialitat o la gestió de material informàtic (pantalles, ordinadors, teclats). Treballar en mercats complementaris té els seus avantatges en temps com els actuals per a un gestor de residus com J. Sánchez: “Si només et dediques a recollir els residus generats en grans obres públiques, pots topar amb una situació com l'actual, que ha caigut en picat. El mateix passa amb els enderrocs, un altre sector en què també hi som, que ara n'hi ha molt menys”, explica el gerent de l'empresa, que assevera que “cal obrir un ventall ben ampli de mercats si vols garantir que l'activitat creixi any rere any”.

Així mateix, l'empresa recicladora s'adreça tant a grans empreses, com l'encàrrec realitzat recentment de reciclar per a Copcisa els residus de la construcció d'una nova ala a l'hospital del Mar de Barcelona, com al gran mercat de pimes del Vallès i tota l'àrea metropolitana de Barcelona, els mercats naturals de J. Sánchez Recuperaciones 2007.

MERCATS MENYS PROFITOSOS.

Val a dir, però, que algun dels mercats en què fa pocs anys ha entrat J. Sánchez, com ara la destrucció de documents, els costa tirar endavant en temps de crisi, “ja que moltes empreses, en lloc de fer net i eliminar excedents de documents superflus, s'estimen més estalviar-se aquesta despesa, de moment, i deixar-la per a més endavant”. Altres mercats tenen més importància com a servei que s'ofereix al client que no pas com a font d'ingressos. És el cas de la recollida de paper que J. Sánchez retira de les empreses on regularment presta el servei de recuperadors de fèrrics. “Hem aconseguit que un paper que abans es llençava ara es recicli. Hem aconseguit que el client entengui que reciclar és important”, explica el seu gerent. Pel que fa al material informàtic, J. Sánchez es limita a dur a la planta de reciclatge d'Ecorecycling, a Pont de Vilomara (Bages), el material recollit, i només cobra de l'entitat gestora el transport realitzat.

J. Sánchez, que ofereix el residu recollit a majoristes com ara Tres Erres, Corporación Siderúrgica o A3. Competeix amb empreses de dimensions semblants a la seva, grans grups i cada vegada més amb “recuperadors de fèrrics petits, molts dels quals treballen precàriament, sense tenir la documentació legal per fer l'activitat”. J. Sánchez Recuperaciones 2007, integrant del Centre Metal·lúrgic de Sabadell, disposa de 1.800 m² a la seva planta de Castellar, als quals cal afegir els 5.800 m² d'una campa que fa servir per aparcar els contenidors, i 400 m² més a Sabadell, a la seu històrica de l'empresa. La seva capacitat logística correspon a dos camions grua-pop; camions multicontanidor i 3 furgonetes també multicontenidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.