Economia

Agricultura

Temporer urbà

Un productor de Ventalló ofereix al consumidor la possibilitat de collir la fruita de l'arbre personalment, de manera que totes les parts s'estalvien diners

Fa dos anys ja va promoure el projecte d'apadrinar arbres fruiters i ha aconseguit que unes 1.100 persones ho facin

És fruita de producció integrada,és a dir,
que no s'utilitzen productes químics

Ima­gi­nació per com­ba­tre la crisi endèmica en el sec­tor de l'agri­cul­tura. Aquesta és la fórmula que uti­litza Pere Puig­bert, pro­duc­tor i dis­tribuïdor de fruita de Ven­talló. Fa un parell d'anys ja va ser notícia perquè va pro­moure un pro­jecte pio­ner que con­sis­tia en l'apa­dri­na­ment d'arbres frui­ters per part dels con­su­mi­dors. Ara fa un pas més. Els padrins, a part d'obte­nir la fruita de l'arbre apa­dri­nat a preu de cost, poden fer de tem­po­rers. És a dir, se'ls ofe­reix la pos­si­bi­li­tat d'anar a collir per­so­nal­ment la fruita de l'arbre i, a canvi, se'n poden endur tanta com vul­guin a un preu mínim.

“Abans de la crisi del cogom­bre, la fruita es venia bé i els exce­dents de pro­ducció que no volien els padrins els portàvem al mer­cat”, explica Puig­bert. Però la situ­ació ha can­viat dar­re­ra­ment: “Els preus han bai­xat. La cirera, per exem­ple, un 50%. No val la pena ni collir la fruita de l'arbre. Pagar un tem­po­rer no surt a compte”, con­ti­nua dient. Davant aquesta situ­ació, es va recor­dar de la visita que va fer a un pagès francès que es tro­bava en una situ­ació simi­lar fa tres o qua­tre anys. I va deci­dir apli­car la ini­ci­a­tiva de con­vi­dar els padrins a collir fruita.

En dos anys, ja ha acon­se­guit uns 1.100 padrins i s'ha pro­po­sat a arri­bar als 4.000. A través de la seva web, orga­nitza tro­ba­des els diu­men­ges. Bàsica­ment hi assis­tei­xen famílies que, a part d'obte­nir fruita per a casa, dis­fru­ten d'una acti­vi­tat de cap de set­mana. “La gent ve amb il·lusió i s'ho pas­sen molt bé”, explica Puig­bert. Ara es fa amb la collita de la cirera. Però l'objec­tiu de Puig­bert és ampliar-ho fins a l'octu­bre i incloure-hi tan­tes frui­tes i ver­du­res com sigui pos­si­ble. Un dels requi­sits que es demana ara amb la cirera és que els tem­po­rers es que­din, com a mínim, uns 6 qui­los de cirera (que pot cos­tar uns 12 euros en els casos de la cirera de més qua­li­tat). A par­tir d'aquesta quan­ti­tat, poden collir tanta fruita com vul­guin. Les cire­res que no cullen els padrins es dei­xen a l'arbre perquè, segons diu Puig­bert, no surt a compte ven­dre-les al mer­cat.

Pagès 2.0

Quan Pere Puig­bert va posar en marxa l'apa­dri­na­ment d'arbres frui­ters, el 2009, no tenia ni web. Era un pagès analògic com molts altres. Ara la seva empresa està immersa de ple en les noves tec­no­lo­gies i en les xar­xes soci­als. Així, dis­posa d'un lloc web (apa­dri­nau­nar­bre­frui­ter.com), té botiga en línia, un per­fil al Face­book, al Twit­ter i ges­ti­ona també un bloc. A part, uti­lit­zen tablets (tau­le­tes tàctils) per fer fotos dels arbres frui­ters i de les acti­vi­tats que orga­nit­zen. Això els per­met pen­jar-les imme­di­a­ta­ment a inter­net o enviar-les als matei­xos padrins.

Per apa­dri­nar un arbre frui­ter, només cal fer una apor­tació econòmica. Es pot triar entre cire­rers, pomers, pres­se­guers, alber­co­quers o figue­res, entre altres. Un cop fet l'ingrés, el padrí dis­posa d'un saldo pel mateix valor que li per­metrà rebre fruita de pro­ducció pròpia a preu de cost. També podrà acce­dir a altres vari­e­tats de frui­tes i ver­du­res amb un des­compte del 50% del preu de venta a les boti­gues. A part, es poden com­prar cis­te­lles, que cos­ten entre 20 i 30 euros, que por­ten cinc frui­tes i cinc ver­du­res del temps, a part d'algun regal cada set­mana. D'aquesta manera, a mesura que el con­su­mi­dor va fent com­pres, va recu­pe­rant la seva apor­tació econòmica ini­cial. Quan es queda sense saldo, pot tor­nar a apa­dri­nar.

A part d'això, cada per­sona rep un cer­ti­fi­cat d'apa­dri­na­ment amb la foto­gra­fia de l'arbre i té la como­di­tat de poder fer les coman­des a través d'inter­net. La fruita es pot anar a reco­llir sense cap cost al magat­zem cen­tral que hi ha a Ven­talló, al de Ros­mar, a Sant Julià de Ramis, o a Mer­ca­barna. També es pot anar a algu­nes de les boti­gues de venda al detall que tenen a Banyo­les i l'Escala. En el cas d'Olot, hi ha un recàrrec de 4 euros. Si s'envia la comanda a casa, el cost afe­git és d'entre 4 i 8 euros. Petits peat­ges per gau­dir de fruita sense resi­dus químics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.