Gran angular

DE MEMÒRIA

Menjar bé a Catalunya (1977)

La cuina popular i burgesa, la cuina catalana definida feia anys per Ferran Agulló, era a punt de desaparèixer, de la mateixa manera que, el segle XVIII, havia desaparegut la cuina de l'aristocràcia catalana. Aquest era el diagnòstic que en feien uns experts tan diferents i, al mateix temps, tan pròxims com Nèstor Lujan i Manuel Vàzquez Montalban

La qua­li­tat de l'ali­men­tació i la res­tau­ració a la Cata­lu­nya de 1977 era fran­ca­ment baixa. La dic­ta­dura de 1939, a més de inten­tar fer des­a­parèixer la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, els ajun­ta­ments democràtics, el movi­ment de reno­vació pedagògica, i les empre­ses real­ment com­pe­ti­ti­ves, havia inci­dit, també, molt nega­ti­va­ment en la qua­li­tat del men­jar de la població cata­lana. La cuina popu­lar i bur­gesa, la cuina cata­lana defi­nida feia anys per Fer­ran Agulló, era a punt de des­a­parèixer, de la mateixa manera que, el segle XVIII, havia des­a­pa­re­gut la cuina de l'aris­tocràcia cata­lana. Aquest era el diagnòstic que en feien uns experts tan dife­rents i, al mateix temps, tan pròxims com Nèstor Lujan i Manuel Vàzquez Mon­tal­ban.

Les cau­ses d'aquesta dramàtica situ­ació eren, segons ells, bar­re­ja­des: 1. l'anti­ca­ta­la­nisme de la dic­ta­dura (que volia eli­mi­nar totes les senyals d'iden­ti­tat cata­lana, i, també, doncs, la cuina); 2. la manca d'ambició de la bur­ge­sia regi­o­na­lista, que havia obli­dat els fantàstics menús dels ban­quets amb què cele­brava, des de 1901, els seus èxits elec­to­rals; 3. la difusió d'una pseu­do­cuina popu­lar en els res­tau­rants de les urba­nit­za­ci­ons sense urba­nit­zar; 4. la incul­tura culinària de les mas­ses turísti­ques; 5. la indi­ferència (o l'hos­ti­li­tat) de “la gent de l'ofici” de la res­tau­ració, i 6. els intel·lec­tu­als supo­sa­da­ment crítics, que oscil·laven entre el men­jar ràpid (i dolent) i la impos­si­ble, però real, cuina inter­na­ci­o­nal.

És interes­sant repas­sar el volum L'art del men­jar a Cata­lu­nya publi­cat el 1977 per Edi­ci­ons 62. Per exem­ple, Lujan explica que “la gent de l'ofici creu que els viat­gers per Cata­lu­nya no sen­ten gaire interès per la gas­tro­no­mia cata­lana”. Segons ell, la suma de: “con­reus més ràpids i menys cos­to­sos”, “mas­si­fi­cació dels plats ràpids”, “uti­lit­zació de pro­duc­tes més vul­gars i barats” i “creença que ningú no té ni capa­ci­tat ni esti­mació per una gas­tro­no­mia autèntica [...] ens ha por­tat (al 1977) a aquesta deso­lació”.

Es detec­ta­ven, però, sig­nes, per­so­na­li­tats, empre­ses, que con­fi­gu­ra­ven el que Vàzquez Mon­tal­ban en diria “resistència dels senyals d'iden­ti­tat gas­tronòmica cata­lana”. Lujan salu­dava els “molts cata­lans que cer­quen plats típics, d'un lloc a l'altre, que donen con­sells, que escri­uen car­tes dema­nant acla­ri­ments, que es pas­sen adre­ces d'esta­bli­ments que prac­ti­quen una bona cuina, que esde­ve­nen pro­pa­gan­dis­tes, molt sovint, d'una cuina que només ima­gi­nen”.

Vàzquez dema­nava “les cor­rec­ci­ons i les infor­ma­ci­ons que eru­dits i ama­teurs vul­guin fer”. A la llista d'agraïments situ­ada al final de L'art del men­jar hi ha: famílies, fon­des, hos­tals, res­tau­rants, i hotels de tot Cata­lu­nya (inclosa la part fran­cesa), i la direcció del mer­cat de la Boque­ria de Bar­ce­lona. A les foto­gra­fies de Jordi Gumí, pri­mers plans de plats, però, també, la sub­hasta de peix de les Cases d'Alca­nar, la fleca de Taver­tet, o la fira de Sant Ponç del car­rer Hos­pi­tal de Bar­ce­lona. El dina­misme soter­rat de l'eco­no­mia cata­lana.

No és par per atzar que alguns d'aquests esta­bli­ments, com ara l'Hos­tal de la Gra­nota, o la Fonda Europa, fos­sin, el 1977, ben antics, i que alguns dels res­tau­rants citats esti­gues­sin situ­ats en vells molins, en masies recu­pe­ra­des, o en con­vents que can­vi­a­ven, par­ci­al­ment, d'us.

La recu­pe­ració de la cuina cata­lana, d'ençà de 1977, i el salt enda­vant que l'ha dut als èxits inter­na­ci­o­nals dels dar­rers temps, es basa, així, en uns petits esta­bli­ments, empre­ses fami­li­ars, o no, situ­ats, gene­ral­ment, lluny de Bar­ce­lona. De la Cer­da­nya a les Ter­res de l'Ebre, de Cot­lliure a Ivars d'Urgell, pas­sant per Vic, el Maresme o el Camp de Tar­ra­gona. Aques­tes empre­ses han tin­gut el suport d'una cli­en­tela inqui­eta, i de la feina d'uns veri­ta­bles experts, pro­fes­si­o­na­lit­zats, o sen­zi­lla­ment afec­ci­o­nats. Sobre aquesta base tan apa­rent­ment fràgil, s'ha anat cons­truint la nova cuina cata­lana, que, a més de sumar estre­lles Mic­he­lin, ha obert res­tau­rants a Nova York, ha entrat (com a matèria acadèmica) a la uni­ver­si­tat de Har­vard, o ha estat home­nat­jada a la Docu­menta de Kas­sel.

Ferran Agulló

El Llibre de la cuina catalana (Barcelona, 1928) de Ferran Agulló inclou reflexions sintètiques que cal rellegir mot per mot: “Catalunya, com té una llengua, un dret, uns costums, una història pròpia i un ideal polític, té una cuina. Hi ha regions, nacionalitats, pobles que tenen un plat especial, característic, però no una cuina. Catalunya la té, i té més encara: té un gran poder d'assimilació de plats d'altres cuines com la francesa i la italiana”. Vuitanta anys després aquesta cuina és (com la pintura, l'arquitectura, o la música) reconeguda arreu. Però no existiria sense la creativitat empresarial i la capacitat d'innovació de la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.