Gran angular

DE MEMÒRIA

Les farineres catalanes

Un dels eixos de l'economia catalana ha estat la necessitat d'importar blat. Per mar i, sovint, de lluny. El blat, aliment bàsic, venia de Sicília, del Llenguadoc, de Nàpols. De fet, l'escassetat de blat fou una de les limitacions del creixement de la societat catalana medieval i moderna

Els molins de blat amb roda hidràulica for­men part del moll de l'os de la soci­e­tat cata­lana històrica. For­men part del patri­moni històric català. Quan s'han comp­ta­bi­lit­zat, les xifres oscil·len, segons els autors, entre 300 i 500 molins en tot el ter­ri­tori del Prin­ci­pat. De fet, d'alguns molins, només n'hi ha un regis­tre escrit; d'altres, unes runes arqueològiques, i altres, en canvi, han esde­vin­gut fàbri­ques, peti­tes cen­trals elèctri­ques, habi­tat­ges per­ma­nents, hotels, res­tau­rants o museus.

En con­junt, però, la seva capa­ci­tat de pro­ducció era, a la Cata­lu­nya moderna, del XV al XVIII, molt ajus­tada –o insu­fi­ci­ent- per a les neces­si­tats del Prin­ci­pat. Així, un dels eixos de l'eco­no­mia cata­lana ha estat la neces­si­tat d'impor­tar blat. Per mar i, sovint, de lluny. El blat, ali­ment bàsic, venia de Sicília, del Llen­gua­doc, de Nàpols. De fet, l'escas­se­tat de blat fou una de les limi­ta­ci­ons del crei­xe­ment de la soci­e­tat cata­lana medi­e­val i moderna. I un dels espe­rons que van moure la for­mació de l'Imperi Català.

Fins a les revo­lu­ci­ons del XIX, però, l'interès per millo­rar tècni­ca­ment la pro­ducció de farina fou baix. Una expli­cació podia venir del fet que l'aigua que podia fer moure els molins era con­si­de­rada una pos­sessió reial, nobiliària o eclesiàstica. I aquest fet asse­gu­rava el proveïment de farina de les elits d'aquests sec­tors. Els moli­ners tenien menys drets econòmics que els maso­vers, i els molins eren menys potents que les masies. El seu efecte de difusió seria, doncs, menor.

A par­tir de 1835, la política de desa­mor­tit­za­ci­ons va sig­ni­fi­car posar a la venda, en sub­hasta, els molins. Els com­pra­dors esde­vin­dran, sovint, empre­sa­ris, que tin­dran, o no, sort. Alguns d'ells des­co­bri­ran els nous molins de cilin­dres amb màquina de vapor i, aviat, amb tur­bina elèctrica. La revo­lució tec­nològica cone­guda com a sis­tema aus­tro­hon­garès de mòlta gra­dual, que s'ini­cia a Buda­pest el 1842, cap­gi­rarà els meca­nis­mes de pro­ducció de farina. Fou el pas dels vells molins a les moder­nes fari­ne­res, també dites, a Menorca, “molins de fari­nes de foc”. Bona part de la maquinària i de les cano­na­des de les noves fari­ne­res eren de fus­tes de qua­li­tat, de tei­xits de jute resis­tents, i les cor­ret­ges de les polit­ges, de cuir. L'ús de la força de la gra­ve­tat impli­ca­ria cons­truc­ci­ons ver­ti­cals de diver­sos pisos. La fari­nera de Mar­ratxí, amb set pisos, pro­jec­tada per l'arqui­tecte Eusebi Estada, cons­truïda a par­tir de 1880, seria, durant molts anys, l'edi­fici més alt de Mallorca.

A la Cata­lu­nya indus­trial, les fari­ne­res tenen un cert pro­ta­go­nisme. Tant si són d'un empre­sari pri­vat, com, a Girona, la fari­nera Mont­ser­rat de Josep Ensesa (l'home de s'Agaró), com si són d'una coo­pe­ra­tiva, com la fari­nera del Sin­di­cat Agrícola de Cer­vera. En alguns llocs, tenen un gran pro­ta­go­nisme, car pro­du­ei­xen més farina, de millors qua­li­tats, que per­me­ten fabri­car diver­sos tipus de pa, pas­tes de sopa, gale­tes, pas­tis­se­ria.

D'altra banda, molts pro­jec­tes per cons­truir les noves fari­ne­res foren encar­re­gats a arqui­tec­tes i engi­nyers del moder­nisme tan relle­vants com Rafael Masó, Cèsar Mar­ti­nell o Enric Sag­nier. Els resul­tats foren modèlics: les fari­ne­res són grans peces del patri­moni arqui­tectònic (i indus­trial) català.

Si fins a la cons­trucció de les fari­ne­res la soci­e­tat cata­lana era defi­citària en farina, a par­tir del fun­ci­o­na­ment d'aques­tes revo­lu­cionàries ins­tal·laci­ons les empre­ses van començar a pro­duir tanta farina que fou pos­si­ble expor­tar-la. Les fari­ne­res farien pos­si­ble pas­sar de la con­dició d'impor­ta­dors de blat al nou esta­tus d'expor­ta­dors de fari­nes.

De fet, les fari­ne­res han estat l'ane­lla deci­siva d'una cadena de pro­ces­sos que ha permès que, en dife­rents ins­tants del segle XX, els cata­lans hagin anat gene­rant inno­va­ci­ons en el sec­tor farina-pa-pas­tis­se­ria. Fins al punt que aquest sec­tor ha estat un dels pro­ta­go­nis­tes de la revo­lució agro­a­li­mentària del segle. Una revo­lució que ha permès, entre altres coses, ali­men­tar la població del Prin­ci­pat, que, tot i la baixa nata­li­tat de les soci­e­tats avançades, ha cres­cut molt: de 2,2 mili­ons d'habi­tants el 1900 a 7,5 mili­ons el 2010.

Ecomuseu Farinera

El 1905, la instal·lació d'una turbina Planas i Flaquer al molí fariner situat al rec de Castelló d'Empúries fou l'inici de la transformació del molí en farinera, seguint el sistema austrohongarès. Molt ben conservada, però en desús a causa d'un nou gir tecnològic en la mòlta de cereals, la fàbrica de farina de Castelló esdevingué, el 1997, l'Ecomuseu de la Farinera de Castelló d'Empúries. Després, s'integraria a la xarxa museística del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, amb seu central a Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.