Empreses

La immobiliària catalana Sasi tanca arrossegada per la crisi del sector

La firma té set franquícies a Catalunya que podrien continuar operant amb una altra marca

A l'oficina de la companyia a Barcelona hi treballaven prop de 15 persones

Sasi, la immobiliària fundada i presidida per l'empresari d'origen gallec Fausto Serén, abaixa la persiana després de més de 25 anys d'història. La firma familiar, especialitzada en el mercat de segona mà, no ha pogut fer front a la crisi del sector i la frenada de les vendes. Sasi acumulava mesos amb deutes tant a clients com als prop de 15 empleats que quedaven a les seves oficines centrals, al carrer Fontanella de Barcelona. Segons fonts dels treballadors, l'empresa, en procés de liquidació, va començar a pagar les nòmines amb retard el mes de febrer passat i va deixar de pagar-les definitivament el mes de maig. Amb tot els treballadors denuncien que Serén els va amagar la situació econòmica de l'empresa i que fins i tot va continuar contractant nous comercials. “Hi ha gent que va entrar fa dos mesos i que no ha arribat a cobrar ni una nòmina”, explica una de les treballadores de Sasi. Aquesta mateixa exempleada afirma que algun client s'ha quedat sense poder recuperar les arres dipositades per a la compra d'un pis. “Els han donat un xec sense fons”, diu. Els treballadors denuncien a més que Serén està desaparegut i de fet ha estat impossible contactar amb cap responsable de l'empresa.

La firma, que va començar la seva activitat el 1982, va viure un moment d'esplendor durant els anys del boom immobiliari, i va optar per créixer a través de franquícies a la resta de Catalunya, com van fer moltes altres firmes immobiliàries. En concret, Sasi disposa de set franquícies situades a Cornellà de Llobregat, Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Girona, Mollet del Vallès, Igualada i Martorell. Algunes d'elles confirmen que tot just aquesta setmana l'empresa els ha comunicat el seu tancament però en la majoria dels casos els responsables d'aquestes oficines encara no tenien notícia de res.

En qualsevol cas les franquícies tenen personalitat jurídica pròpia i per tant podran continuar operant tot i que amb un altre nom. Una de les opcions que podrien explorar és unir-se sota el paraigua d'una mateixa marca, tot i que també podrien continuar la seva activitat separadament.

El tancament de Sasi se suma al degoteig de fallides que acumula el sector de la intermediació immobiliària des de l'inici de la crisi. Segons dades del sector la caiguda de les vendes ha fet desaparèixer més del 70% de les agències que operaven en el moment de màxim creixement. La majoria dels tancaments, però, es van produir entre el 2008 i el 2009.

la TRAJECTÒRIA

Una aliança a tres per a temps difícils

Fausto Serén, l'administrador únic de Sasi, va crear la firma immobiliària l'any 1982.

L'any 2004, en ple boom del sector, la firma va arribar a tenir 34 oficines, de les quals només dues, la de Barcelona i Reus, eren de propietat. Les 32 oficines restants estaven sota el règim de franquícia. El grup es va marcar aleshores l'objectiu de diversificar el negoci i construir obra nova, com ja havia fet en els seus primers anys de vida.

L'abril del 2007 va fer una aliança per esquivar la caiguda de la venda de pisos amb el Grupo Cast, una empresa de promoció immobiliària, i Cinquecento, una societat de gestió del sector. De la unió de les tres firmes va néixer Sasi Cast Gestió amb un capital inicial de tres milions d'euros. La societat estava participada a parts iguals (40%) per Sasi i Grupo Cast mentre que Cinquecento controlava un 20%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.