MONTSIÀ
La Ràpita busca mariners
La confraria de pescadors i l'Ajuntament posaran en marxa una borsa de treball
La llotja ha incrementat el nombre de captures el primer semestre de l'any
Durant els darrers deu anys el desballestament d'embarcacions ha estat constant a la confraria de pescadors de Sant Carles de la Ràpita i molts mariners han optat per deixar la feina. La pujada del preu del gasoil i la caiguda del preu del peix han provocat la deserció dels professionals d'una de les principals activitats econòmiques del municipi. Actualment, queden al port de la Ràpita 49 embarcacions del sector d'arrossegament i 40 més d'arts menors, que ocupen uns 300 mariners. I amb aquest panorama no són gaires els joves que s'atreveixen a fer-se mariners, tot i que actualment sí que hi ha feina. “Ara ja no es desballesten més embarcacions, la flota pesquera és estable i sempre hi ha algun mariner que es jubila, per la qual cosa ens falta gent”, va explicar el patró major de la confraria de pescadors de la Ràpita, Eusebi Rosales. És per això que la confraria de pescadors, amb el suport de l'Ajuntament de la Ràpita, han decidit posar en marxa una borsa de treball. “L'objectiu és afavorir l'ocupació al sector pesquer, la borsa de treball facilitarà mariners al patró d'una embarcació quan ho sol·licite”, va dir el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Ràpita, Lluís Granero.
Per apuntar-se a la borsa de treball de la confraria de pescadors serà necessari disposar del certificat de competència de mariner pescador, un curs que es podrà fer a les mateixes instal·lacions de la confraria. “El curs tindrà una durada d'un mes i ens facilitarà el contacte amb els futurs mariners”, va manifestar Rosales.
Durant el primer semestre de l'any s'han incrementat les captures de peix al litoral del Camp de Tarragona i l'Ebre i el port de la Ràpita és el primer en captures i facturació (seguit pel port de Tarragona). Així, la llotja de peix de la Ràpita ha comercialitzat un volum d'1,8 milions de quilos de peix a un preu mitjà de 4,17 euros, amb una facturació total de 7,8 milions d'euros. Fins a l'1 de setembre els pescadors de la Ràpita tindran les embarcacions amarrades al port, perquè estan en veda biològica, una aturada de l'activitat que és necessària per regenerar els recursos pesquers. En aquest sentit, els pescadors de la Ràpita esperen incrementar el nombre de captures de peix els darrers mesos de l'any i també la facturació. Una de les espècies més preuades a la llotja rapitenca és el llagostí.