S'ha avançat la verema a la DO Empordà
El sector augura una bona collita amb vins aromàtics i tanins perfectament madurs
Es preveu una producció amb un deu per cent superior a altres anys
La verema a la denominació d'origen Empordà s'ha avançat lleugerament respecte a altres edicions tot i que això no suposa una verema més curta, ja que es preveu que aquesta acabi a principis d'octubre. Si el temps no canvia, el sector augura “una bona collita amb vins molt aromàtics i tanins perfectament madurs i rodons, ideal per elaborar vins de guarda” i una producció “lleugerament superior” que en els darrers anys, que es calcula que podria augmentar en un deu per cent.
El cicle vegetatiu de la vinya 2010-11 ha estat arcat per un règim hídric superior al de la campanya passada. Aquest hivern hi ha hagut temperatures fresques, pluges regulars i una tramuntana intermitent, i a la primavera, les pluges també han estat constants, així que segons l'enòloga Anna Espelt, d'Espelt Viticultors, “semblava que la verema d'aquest any s'havia d'avançar molt”. “El juliol, però, ha tingut temperatures més baixes de l'habitual i això ha donat lloc a un bon contrast tèrmic entre el dia i la nit, i ha afavorit la maduració més lenta del raïm”, va explicar ahir Espelt.
LA FRASE
La verema més sostenible d'Espelt
Espelt Viticultors, el mes gran en extensió de la DO Empordà, va començar ahir la recol·lecció amb “el sauvignon blanc”, una de les varietats més primerenques. Aquesta serà, segons Anna Espelt, “la verema més sostenible de totes”, ja que Espelt ha demanat “la certificació de 32 noves hectàrees de vinya en conreu ecològic” i reduirà el cost energètic amb l'habitual verema nocturna i altres noves mesures com ara “la reducció del pes de les ampolles o la total reutilització de les aigües per al reg de camps. Espelt Viticultors preveu recollir en aquesta campanya uns 1,4 milions de quilos de raïm, procedents de les 250 hectàrees on cultiven quinze varietats diferents de raïm. L'empresa exporta a una vintena de països, entre els quals hi ha Japó, EUA, Canadà o Noruega, “on es dóna el cas que el vi espanyol més venut és el vi de l'Espelt”.