Economia

“Amb la puja de l'euríbor vam passar de pagar 500 a 900 euros al mes”

Tres famílies de Figueres, Salt i Olot, expliquen què els ha portat a aquesta situació i com s'han vist afectades en no poder fer front a les hipoteques

Les xifres donades ahir per la PAH són de casos reals com els tres que ahir es van explicar. El primer, el cas d'una parella d'Olot, en Ramon Mateu i la Inés Antonio, que van comprar una casa el 2005 a través d'una hipoteca amb Caja Madrid i dos anys després els va enxampar la pujada de l'euríbor, encarint-los la quota, dificultats a la feina i que a ell se li diagnostiqués un càncer de còlon. Dels 500 euros mensuals, va explicar ahir Mateu, van passar a pagar-ne 900. A més, pateixen per la persona que els va avalar, perquè afirma que desconeixen que “l'entitat bancària també es podia quedar amb la seva casa o pertinences”. El 14 de setembre la casa va a subhasta, ara viuen de lloguer en una altra casa i Mateu té metàstasi.

El cas d'El Hassan Nahraoui és el d'un marroquí que va instal·lar-se a Salt i va treballar de peó de la construcció. “Vaig venir a treballar i a cuidar de la meva família”, diu Nahraoui, que té la seva mare i tres fills al seu càrrec i la seva dona embarassada d'un quart fill. El 2005 va comprar un pis amb una hipoteca a Caixa Laietana i al cap de tres anys va anar a parar a l'atur. “Vaig començar a pagar la hipoteca amb els diners de l'atur”, diu. Però ja no pot fer-hi front i, per por que el fessin fora de casa, ha buscat un pis de lloguer.

El tercer exemple és el d'una parella de Figueres, la Loli García i el Cesc Sabrià, que cobren tots dos una pensió d'invalidesa. Després d'anys de viure en un pis petit van voler fer un salt i anar a una casa nova. Van fer una hipoteca amb el Banc Santander i “en aquell moment no ens van posar cap problema” perquè, diuen, el banc els va donar dos anys de marge per poder vendre dues propietats que tenien: la casa on havien viscut fins llavors i un local. Passats els dos anys, la parella no ha venut cap de les propietats a causa de la crisi i ara han de pagar cada mes més de 3.000 euros.

Els dos estem malalts i només volem que s'ho quedin tot i ens deixin viure tranquils, sense deutes
Loli García
Veïna de figueres
He buscat un pis de lloguer perquè pensava que ens podien fer fora qualsevol dia. Tenim por
El Hassan Nahraoui
Veí de salt
Tota la vida treballant per quedar-nos ara sense res
Hem demanat la dació en pagament
Inés Antonio
Veïna d'olot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.