L'imperi Nueva Rumasa acaba en mans d'una empresa liquidadora
La família Ruiz-Mateos ven el grup a Back in Business, que es farà càrrec del deute de 1.500 milions
Ángel de Cabo ja va comprar Marsans fa un any
El serial de concursos i vendes de les desenes d'empreses de Nueva Rumasa s'ha acabat... per als seus fundadors i fins ahir propietaris: José María Ruiz-Mateos i la seva família han venut l'empresa, amb un deute de 1.500 milions d'euros, a Back in Business, societat especialitzada liquidar empreses. L'imperi del clan Ruiz-Mateos –que ja va ser expropiat fa més de vint anys–, format per més de trenta firmes, acabarà trossejat i venut al millor postor. Només així Back in Business podrà amortitzar una compra que, tot i que no ha tingut cap cost, comporta el retorn d'un deute milionari, l'import final del qual dependrà dels acords amb els creditors.
Back in Business és propietat de l'empresari Ángel de Cabo, que, a través de Posibilitum, va comprar Viajes Marsans fa més d'un any, quan va entrar en concurs. Aquest empresari és conegut també per la compra de Teconsa, constructora vinculada amb la trama Gürtel. La fama que té va des de desballestador d'empreses fins a voltor o tauró, perquè compra empreses en concurs amb finalitats especulatives. Iván Losada, portaveu de Back in Business, serà el director general de Nueva Rumasa.
L'empresa vol tenir un contacte “clar i transparent” amb els administradors concursals de les empreses i “evitar el desmembrament del grup i acordar uns convenis de creditors sostenibles que consolidin el futur de les firmes”. Els Ruiz-Mateos van assegurar que s'han vist “obligats a malvendre” les empreses a preus “irrisoris”.
Set mesos després
La caiguda de Nueva Rumasa va començar el 17 de febrer passat, quan va presentar concurs per a deu de les seves empreses, entre les quals algunes de les més importants: Clesa, Dhul, Elgorriaga i Trapa, a més de Quesería Menorquina i el club de futbol Rayo Vallecano, que ja han estat venudes abans de l'arribada de Back in Business. Al març va presentar el concurs de Cacaolat, i més endavant dels cellers.
Atès que la majoria de jutges que porten els processos concursals de les empreses de Nueva Rumasa han apartat el grup de la gestió, la compra de les accions per part de Back in Business no afectarà, o ben poc, els processos de venda en curs, segons explica Álvaro Gasull, soci de Roca Junyent. Tot i això, explica que l'empresa d'Ángel de Cabo pot influir de diverses maneres. “Poden recórrer contra les decisions de les administracions concursals, o fer propostes de venda” si aconsegueixen ofertes millors. El que també poden fer és “demanar que se'ls torni a nomenar administradors” ja que poden al·legar que no tenen res a veure amb la família Ruiz-Mateos, els que van portar les empreses al concurs. “Dependrà del jutge, de si els veu solvents”, que puguin entrar en l'administració de les empreses en concurs.
Setmana decisiva per a Cacaolat
Cacaolat és el gran damnificat a Catalunya per la crisi de Nueva Rumasa. Es troba en concurs amb un procés obert als jutjats mercantils de Madrid –on es venen les accions– i de Barcelona –on es licita pels actius–. Corporación Alimentaria Peñasanta (Capsa) ja ha presentat una oferta de 20 milions per les accions. Ahir, aquesta empresa es va reunir amb els treballadors de Cacaolat, reticents al fet que es vengui a Madrid. A Barcelona, el termini per presentar ofertes acaba divendres, i podrien fer-ho fins a cinc grups: Capsa, Vichy Catalán, Victory Corporate amb Cobega, Enees Capital i Roures Reengieneering.