TERRES DE L'EBRE
Els musclaires dels Alfacs perden un 80% de la cria
La temperatura de l'aigua de la badia del delta de l'Ebre ha superat els 28 graus durant més de vuit dies seguits
Els aqüicultors hauran de tornar a sembrar i asseguren que l'any que ve baixarà la producció
L'elevada temperatura de la segona quinzena d'agost i la primera de setembre ha perjudicat greument els productors de mol·luscos del delta de l'Ebre. Com que la collita de musclos ja estava gairebé acabada, la que se n'ha ressentit és la cria del musclo. Així, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), a la badia dels Alfacs s'ha perdut un 80% de la cria de musclo, mentre que al Fangar només hi ha un productor afectat. “Durant més de vuit dies seguits la temperatura de l'aigua de la badia ha superat els 28 graus centígrads i ha aniquilat la cria de musclo”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.
Aquest episodi de mortalitat condicionarà la collita de l'any que ve, ja que les cries que ara mesuren entre tres i quatre centímetres es podrien comercialitzar el mes de maig que ve. “Els productors compraran llavor a Itàlia i tornaran a sembrar, però el volum de musclos que obtindrem la campanya vinent serà menor”, ha dit Bonet. Enguany, s'han produït uns 2,8 milions de quilos de musclos als Alfacs i 800.000 quilos al Fangar.
Tot i que la meitat de productors tenen la collita assegurada, l'elevat preu de la llavor (0,90 euros el quilo) fa que en compren menys de la que tenien a les muscleres. “Sembres la mínima quantitat de llavor per continuar produint”, ha assenyalat Xavier Cabrera, productor del Fangar afectat. El vent que acostuma a bufar a la badia del Fangar ha fet que les pèrdues siguen molt menors que als Alfacs. Agroseguro ha taxat durant els darrers dies les cries de musclo mortes. “He perdut uns 10.000 quilos de cria de musclo”, lamenta Cabrera, que recorda que l'hivern passat el vent li va tombar una musclera. L'assegurança dels musclos, subvencionada per la Generalitat, es va introduir fa tres anys per minimitzar les pèrdues dels productors.
LA XIFRA
Certificació de musclos ecològics
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha obtingut l'ampliació de l'acreditació d'ENAC (l'entitat estatal que regula les acreditacions) per poder certificar l'aqüicultura ecològica. Actualment hi ha divuit productors de mol·luscos que han començat el procés de certificació de la seua producció i, segons Fepromodel, l'estiu que ve ja hi haurà musclos ecològics del delta de l'Ebre al mercat. “Són divuit productors els que han començat el procés, però alguns tenen una vintena de muscleres”, ha dit Bonet. Ara que el CCPAE ja pot certificar la producció, només cal que els musclaires ultimen la documentació que han de presentar. A la badia dels Alfacs hi ha 91 muscleres, mentre que a la del Fangar n'hi ha 75. La majoria del musclo que es produeix al Delta es consumeix al mercat intern, mentre que l'ostra (que principalment es produeix al Fangar) es destina a l'exportació, i és molt apreciada en el mercat francès.