Gran angular

DE MEMÒRIA

Les caixes d'estalvis catalanes

L'endemà de 1707-14-15, els bancs públics catalans (al regne de Castella-Lleó no se n'havien creat) són anul·lats, juntament amb les 4 Generalitats de la Corona de Catalunya-Aragó i els Consells municipals, per la monarquia absoluta borbònica que substitueix la monarquia composta austríaca

Els bancs són molt antics. Les cai­xes d'estal­vis són moder­nes. Sor­gei­xen, jus­ta­ment, per com­pen­sar les mal­ves­tats que fan els bancs, que les auto­ri­tats no poden evi­tar. En una eco­no­mia molt avançada com la de la Cata­lu­nya, la Mallorca i la València del segle XIV, els ban­quers són molt impor­tants, però, també, molt peri­llo­sos.

La cre­ació de bancs públics muni­ci­pals (amb el nom de taula de canvi) esdevé una neces­si­tat. El pri­mer, per ini­ci­a­tiva del Con­sell de Cent, és, al 1401, el de Bar­ce­lona. Segui­ran els bancs muni­ci­pals de Ciu­tat de Mallorca, Per­pinyà, València, Tar­ra­gona, Girona, Sara­gossa, Palerm, Vic, Tor­tosa, Lleida, Mes­sina, Cer­vera i, el 1603, Man­resa.

L'endemà de 1707-14-15, els bancs públics cata­lans (al regne de Cas­te­lla-Lleó no se n'havien creat) són anul·lats, jun­ta­ment amb les qua­tre Gene­ra­li­tats de la Corona de Cata­lu­nya-Aragó i els Con­sells muni­ci­pals, per la monar­quia abso­luta borbònica que subs­ti­tu­eix la monar­quia com­posta austríaca.

Els ban­quers crei­xe­ran amb les neces­si­tats de finançament d'una soci­e­tat en trans­for­mació. El pri­mer banc modern hispànic és el Banc de Bar­ce­lona. Un banc bàsic per a les múlti­ples acti­vi­tats de Manuel Girona. Però els bancs no ate­nen a les neces­si­tats de pre­visió i de finançament de la immensa majo­ria de la gent.

La idea de fer cai­xes, uns bancs “dife­rents”, és tan forta que sor­geix en qua­tre cul­tu­res econòmiques dife­rents que, en alguns aspec­tes, són opo­sa­des. Pri­mera, la libe­ral: Jeremy Bent­ham o Tho­mas Mal­thus. Les cai­xes han de con­tri­buir, diuen, a crear les clas­ses mit­ja­nes que són la base de la nova soci­e­tat libe­ral-capi­ta­lista. Segona, la soci­a­lista. Els soci­a­lis­tes pro­po­sen, a més de col·lec­ti­vit­zar, fer ‘bancs del poble', com a ins­tru­ment d'alli­be­ra­ment dels tre­ba­lla­dors. Ter­cera, la refor­mista bur­gesa-con­ser­va­dora que pensa que les cai­xes i l'estalvi poden ésser un bon antídot que per­meti evi­tar o ate­nuar els esclats revo­lu­ci­o­na­ris. Quarta, la doc­trina social de l'Església catòlica a par­tir de la Rerum Nova­rum va més enllà de la idea medi­e­val de la cari­tat cris­ti­ana, i pre­senta les cai­xes com a ins­ti­tució refor­ma­dora i edu­ca­dora.

Aques­tes qua­tre influències con­flu­ei­xen, des del segon terç del XIX, a Cata­lu­nya-València-Mallorca, i, en gene­ral, a totes les àrees indus­tri­als (i agro-indus­tri­als) d'Europa. Al cos­tat dels bancs, es comen­cen a fun­dar cai­xes d'estal­vis. La ini­ci­a­tiva és de bur­ge­sos libe­ral­re­for­mis­tes, ins­ti­tu­ci­ons de la soci­e­tat civil amb vocació pública, bis­bes que volen enca­rar-se a les “coses noves”, o, més tard, des del sec­tor públic més pro­per repre­sen­tat per ajun­ta­ments i dipu­ta­ci­ons.

Les noves cai­xes no seran empre­ses capi­ta­lis­tes que repar­tei­xen bene­fi­cis entre els acci­o­nis­tes, sinó empre­ses col·lec­ti­ves que des­ti­na­ran els seus exce­dents a la soci­e­tat on actuen. En forma de pen­si­ons per a la jubi­lació, habi­tat­ges a bon preu, hos­pi­tals, bibli­o­te­ques popu­lars, cen­tres de cul­tura, expo­si­ci­ons, lli­bres. El que se n'ha dit “obra social”.

El pri­mer gran des­ple­ga­ment de les cai­xes cata­la­nes és del pri­mer terç del segle XX. Al cap­da­vant, des de 1904, Caixa de Pen­si­ons per a la Vellesa i d'Estal­vis de Cata­lu­nya i Bale­ars, diri­gida per Fran­cesc Mora­gas. Aquesta caixa tindrà un con­veni amb l'Ins­ti­tut Naci­o­nal de Pre­visió que sig­ni­fi­carà l'inici (par­cial, i amb mol­tes limi­ta­ci­ons) de l'Estat del benes­tar a Cata­lu­nya (i a l'Estat espa­nyol). Aquest con­veni serà anul·lat per la dic­ta­dura de 1939, i Josep M. Boix i Ras­pall, direc­tor de la Caixa, des­tituït i empre­so­nat. La Caixa, però, i les altres, segui­ran fent de banca de pro­xi­mi­tat, de banc per als page­sos, els comer­ci­ants i els petits nego­cis, fomen­tant el petit estalvi popu­lar. Al 1970, a l'àrea cata­lana, de Pollença a Ori­ola, 28 cai­xes.

Els vells bancs de sem­pre, però, no han vist mai bé aquesta com­petència de les cai­xes. Al 1977, van començar a remu­gar. Des del 2008, les seves pres­si­ons han aug­men­tat. Men­tres­tant, però, algu­nes cai­xes (com alguns bancs) no feien bé la seva feina. El 2011, el cop del Banc d'Espa­nya. El futur, com sem­pre, a les nos­tres mans.

La passió pel modernisme

La Caixa va començar comprant el Palau Macaya (J. Puig i Cadafalch) per fer-ne un centre cultural. La Caixa de Catalunya va respondre amb un cop fort: la compra i restauració de la Casa Milà (Antoni Gaudí). Abans que fos Patrimoni de la Humanitat. La resposta de la Caixa fou la rehabilitació i transformació de la fàbrica Casaramona (Josep Puig i Cadafalch) i del Gran Hotel (Ll. Domènech i Montaner). Segueix, la recuperació del monestir de Sant Benet duta a terme per Caixa Manresa. El monestir havia estat casa d'estiu de la família de Ramon Casas, potser el millor pintor del modernisme, i l'havia restaurat Josep Puig i Cadafalch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.