Disminució del salari dels funcionaris
Una rebaixa negada a l'estiu que s'afegeix a la pèrdua del 5%
El poder adquisitiu dels treballadors públics continuarà a la baixa. El col·lectiu –d'entre 220.000 i 240.000 persones– tindrà una altra rebaixa salarial el 2012 que s'afegirà a la que ja es va aplicar la primavera de l'any passat. Aquella va suposar una pèrdua del 5% del seu sou i va ser aprovada pel govern espanyol en l'època en què manava el tripartit a Catalunya. La retallada va provocar un gran conflicte, amb protestes en diversos àmbits que van acabar en mobilitzacions. Però després d'aquella primera rebaixa arriba ara la segona, anunciada ahir per Artur Mas, el qual no va concretar-ne el percentatge aquest cop. El president es va limitar a dir que “no serà important” en percentatge però que és necessària per no tocar “les línies roges de l'estat del benestar”. No obstant això, va introduir un matís: si el nou govern de Mariano Rajoy decidís aplicar una mesura semblant en l'àmbit espanyol, la rebaixa que preveu l'executiu català quedaria anul·lada i assumida dins del que es pugui decretar des de Madrid.
La voluntat, va insistir el president de la Generalitat, és prescindir del mínim de gent possible a través de la moderació salarial o de les condicions laborals dels treballadors públics. No va amagar, però, que hi haurà d'haver acomiadaments d'una “manera molt selectiva”. Qui seran els afectats d'aquests acomiadaments? Bàsicament, organismes amb plantilles inflades i que no les poden mantenir o bé d'altres que s'han fusionat amb unes altres entitats. De fet, aquesta segona disminució dels salaris públics no és cap novetat. El mes de juliol passat, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja feia un toc d'alerta als funcionaris i insinuava un altre descens en els seus salaris. Declarava que, en vista del context econòmic que hi ha, és molt possible que el govern hagués de demanar-los “que treballin el mateix per una mica menys”. Les paraules de Mas-Colell, però, no van agradar ningú, al contrari; ni a altres partits polítics, ni sindicats ni, sorprenentment, al mateix govern de la Generalitat.
El mateix dia que el titular d'Economia llançava aquest advertiment, la vicepresidenta, Joana Ortega, sortia públicament a desmentir-lo: “En cap cas es planteja una altra retallada de la retribució. No s'abaixaran sous.”
Un cop descartada una reducció salarial generalitzada de la funció pública, però, s'obria la porta que amb les empreses del sector públic es discutissin retallades, allargament de la jornada o disminució de vacances. Un criteri que, de fet, és el que s'ha anat aplicant en el sector sanitari i que ha generat també conflictes, mobilitzacions i queixes per la pèrdua de la qualitat assistencial.