Gran angular

Els stops a l'angoixa

A la segona i tercera dècades del segle XX, Polanyi descobreix, fins i tot com a experiència personal, com l'angoixa ha entrat en el cor, i en la ment, d'amplis sectors de la població europea. Aquesta angoixa, amb múltiples expressions individuals i col·lectives, tenia, segons Polanyi, unes causes: el fet que totes les activitats humanes havien esdevingut activitats de mercat

The great trans­for­ma­tion, el lli­bre de Karl Pola­nyi, l'eco­no­mista i antropòleg austríac d'ori­gen hon­garès esta­blert als Estats Units, té un èxit crei­xent: es ree­dita (la pri­mera edició és de Bos­ton, 1944), es tra­du­eix, i el seu text ínte­gre és pen­jat a la xarxa digi­tal i es pot lle­gir gratuïtament a inter­net.

El seu èxit és degut al fet que Pola­nyi explica molt bé, i basant-se en la història anglesa, que els mer­cats naci­o­nals, que regi­rien tots els camps de l'acti­vi­tat humana, foren, en els seus ini­cis, una cre­ació política d'un tipus d'estat nou: l'estat libe­ral. I que aquesta pri­mera ‘eco­no­mia de mer­cat' va pro­vo­car, a més de crei­xe­ment econòmic, estralls –i angoixa- en la vida de les per­so­nes.

A la segona i ter­cera dècades del segle XX, però, Pola­nyi des­co­breix, fins i tot com a experiència seva, i d'Ilona Duczynska, la seva com­pa­nya, com l'angoixa ha entrat en el cor, i en la ment, d'amplis sec­tors de la població euro­pea. Aquesta angoixa, amb múlti­ples expres­si­ons indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves, tenia, segons Pola­nyi unes cau­ses: el fet que totes les acti­vi­tats huma­nes havien esde­vin­gut acti­vi­tats de mer­cat. Fins i tot aque­lles en les quals la lògica de mer­cat sem­bla més ina­pli­ca­ble: el tre­ball i el sòl. El tre­ball pot ésser duríssim, quasi esclau, o cre­a­tiu, fantàstic. Però no és una mer­ca­de­ria com les altres. Amb el sòl (urbà o rural) passa el mateix: els car­rers, les pla­ces, les plat­ges, els bos­cos no són mer­ca­de­ries que es puguin com­prar i ven­dre com es fa amb unes saba­tes, o amb una ampo­lla de vi.

Segons Pola­nyi, la hiper­mer­can­ti­lit­zació de totes les acti­vi­tats de la gent (amb la des­trucció de tots els lli­gams no mone­ta­ris) estava gene­rant, als anys 1920-30, unes situ­a­ci­ons en les quals l'angoixa esdevé pro­ta­go­nista. I les angoi­xes pro­du­ei­xen efec­tes ter­ri­bles: situen els que les tenen com a com­pra­dors com­pul­sius de segu­re­tat, auto­ri­tat, dic­ta­dura. Els bons resul­tats elec­to­rals -i la seducció- dels fei­xis­mes euro­peus dels anys 1930, foren, explica Pola­nyi, sor­ti­des (errònies) de la situ­ació angoi­xosa en què vivia molta gent.

Si apli­quem l'esquema analític de Pola­nyi a la vida cata­lana dels anys 1920-30 des­co­bri­rem que sí que hi ha una hiper­mer­can­ti­lit­zació de totes les rela­ci­ons soci­als. Ara, també sabem que, aquí, foren ben min­sos els resul­tats elec­to­rals –i la seducció intel·lec­tual- del fei­xisme.

La pre­gunta és: hi ha cau­ses econòmiques que ho expli­quin? Si n'hi ha és perquè la hiper­mer­can­ti­lit­zació de la vida social cata­lana no era tan forta. Si no era tan forta, és perquè la com­petència sal­vatge no domi­nava com­ple­ta­ment l'eco­no­mia, perquè hi havia altres meca­nis­mes econòmics més coo­pe­ra­tius fun­ci­o­nant, que acon­se­gui­rien fre­nar, com­pen­sar i ree­qui­li­brar el con­junt.

Quins serien aquests meca­nis­mes? 1. Per orde­nar i con­tro­lar el mer­cat del sòl urbà –sovint, espe­cu­la­tiu i des­truc­tor de la vida de barri de les ciu­tats, a la Cata­lu­nya dels anys 1920-30 hi havia pla­ne­ja­ment urbà, eixam­ples Cerdà i colònies indus­tri­als. (Vegeu “1.200 ‘man­sa­nes' i 30 eixam­ples”, L'Econòmic, 21-28/5/2011, i “Les colònies tèxtils”, L'Econòmic, 22/2/2011).

2. Al mer­cat de tre­ball, hi hau­ria: a) regu­lació de la jor­nada (vegeu “El temps de tre­ball”, L'Econòmic, 29/10/2011), b) acords tàcits (vegeu “Pac­tes abans dels pac­tes”, L'Econòmic, 19/3/2011), c) al camp, els cellers coo­pe­ra­tius (vegeu “Les cate­drals del vi”, L'Econòmic, 29/1/2011), d) alguns clústers que esta­ven fun­ci­o­nant molt bé (per exem­ple, vegeu “El dis­tricte indus­trial de l'automòbil”, L'Econòmic, 5/2/2011).

La cre­ació d'un mer­cat del diner “tota­li­tari” en la nova eco­no­mia de mer­cat no va gene­rar exclu­si­ons i mar­gi­na­ci­ons mas­si­ves gràcies a la cre­ació de cai­xes d'estal­vis, que tin­drien un fort arre­la­ment i una gran eficiència (vegeu “Les cai­xes d'estal­vis cata­la­nes”, L'Econòmic, 22/10/2011).

Així, no tots els capi­ta­lis­mes por­ta­rien a la barbàrie denun­ci­ada per Pola­nyi. Car, aquí, els 3 no-mer­cats (sòl, tre­ball, diner) no fun­ci­o­na­ven de forma total­ment sal­vatge. Vui­tanta anys després, torna l'angoixa? Els “mer­cats” poden inten­tar actuar sense límits? O són els governs dels estats (sense moneda, sense banc cen­tral, sense mer­cat cap­tiu inte­rior) els que han per­dut el seny?

Caixa-INP

L'organització seminal de l'estat del benestar a l'Estat espanyol, l'Institut Nacional de Previsió (INP), fou creat pel govern espanyol el 1908, seguint el projecte de Josep Maluquer i Salvador, que n'esdevindria el primer director. Maluquer féu un conveni amb la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears (CPVE) de Francesc Moragas segons el qual l'INP actuaria en l'àmbit d'actuació de la Caixa, utilitzant, justament, les instal·lacions i els serveis de la CPVE. El “Mercat de treball” i el “mercat de diner” esdevindrien, així, menys semblants a una selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.