Gran angular

DE MEMÒRIA

La Indústria catalana a Cuba

En el balanç de l'economista Joan M. Ferran i Oliva, es calcula que, en 150 anys (1780-1930), uns 50.000 catalans del Principat emigraren a Cuba. Just els mateixos anys de la primera industrialització moderna catalana (la de la màquina de vapor, el ferrocarril, el llibre de butxaca, la higiene pública i l'inici de la revolució agroalimentària)

Els indus­tri­a­lit­za­dors cata­lans moderns han actuat, en molts casos, fora, i lluny, de Cata­lu­nya. Només cal pen­sar en els con­ser­vers cata­lans de Galícia, els indus­tri­als suro­ta­pers de Por­tu­gal, els cons­truc­tors d'obra pública dels Estats Units, Mèxic, l'Uru­guai o Xile, els edi­tors cata­lans argen­tins o mexi­cans, els empre­sa­ris cata­lans de París, la fàbrica For­tuny de Venècia o alguns hote­lers d'Austràlia.

El cas de Cuba té un gran interès, car les rela­ci­ons econòmiques, i cul­tu­rals, entre Cata­lu­nya i Cuba foren molt inten­ses (i molt diver­ses). En el balanç de l'eco­no­mista Joan M. Fer­ran i Oliva, es cal­cula que, en 150 anys (1780-1930), uns 50.000 cata­lans del Prin­ci­pat emi­gra­ren a Cuba. Just els matei­xos anys de la pri­mera indus­tri­a­lit­zació moderna cata­lana (la de la màquina de vapor, el fer­ro­car­ril, el lli­bre de but­xaca, la higi­ene pública i l'inici de la revo­lució agro­a­li­mentària).

D'entrada, els emi­grants cata­lans que comen­cen a arri­bar a Cuba en les dar­re­res dècades del segle XVIII es tro­ben amb una soci­e­tat colo­nial molt estruc­tu­rada, diri­gida mili­tar­ment per l'exèrcit espa­nyol i basada (com, per exem­ple, el sud dels Estats Units) en una eco­no­mia de plan­tació amb tre­ba­lla­dors esclaus o alli­be­rats que seguei­xen tre­ba­llant en con­di­ci­ons duríssi­mes. Els emi­grants cata­lans van tre­ba­llar, fona­men­tal­ment, en el petit comerç on es venia de tot: que­viu­res, roba, saba­tes, fer­re­te­ria... Però també en el comerç majo­rista (inclòs, a l'inici, el d'esclaus, com feien, britànics, holan­de­sos, etc.), la nave­gació (de cabo­tatge i transatlàntica), els fer­ro­car­rils, l'ense­nya­ment, la sani­tat, el peri­o­disme i en la cre­ació i trans­for­mació d'indústries moder­nes. Vegem-ho.

La indústria sucrera era la més impor­tant. Les grans fàbri­ques i els inge­nis (els inge­nios) eren de la segona mei­tat del XVIII i eren mogu­des per la força ani­mal. Els cata­lans (i, d'altres, com ara els nord-ame­ri­cans) van intro­duir les màqui­nes de vapor a par­tir del 1840 als inge­nis, que pas­sa­ren a dir-se inge­nis cen­trals o, sen­zi­lla­ment, cen­trals. Un dels més impor­tants, creat el 1846 per Josep Baró Blan­xart a la regió de Matan­zas, esde­vingué, a par­tir del 1883, i amb Joa­quim Gumà, una fàbrica amb la capa­ci­tat de pro­duir 5.000 tones de sucre després de cada collita. La tran­sició, però, no fou ràpida: el 1890, dels 11 inge­nis de Sal­va­dor Samà, només 3 eren cen­trals.

La indústria sucrera va empènyer el fer­ro­car­ril i la nave­gació a vapor. El pri­mer fer­ro­car­ril de l'Estat espa­nyol no fou el Bar­ce­lona-Mataró, del 1848, sinó l'Havana-Beju­cal, del 1837; fou el setè del món. Les pri­me­res línies de fer­ro­car­rils cata­lans van tenir un ori­gen cubà. La Com­pa­nyia Transatlàntica, la gran navi­li­era de l'estat espa­nyol, va ser fun­dada el 1850 a San­ti­ago de Cuba.

La fabri­cació de begu­des (cer­ve­ses, gaso­ses, etc.) fou impor­tant. La més cone­guda és el rom. El rom cata­la­no­cubà que ha entrat a la història és el Rom Bacardí. El 1862, Facund Bacardí i Massó va acon­se­guir, col·labo­rant amb Joseph-Léon Bou­te­llier, un rom blanc des­til·lat, suau, fil­trat d'impu­re­ses amb carbó, que esde­vin­dria una referència mun­dial.

FABRI­CACIÓ DE SABÓ.

Una altra indústria cata­lana a Cuba dins del sec­tor del gran con­sum fou la fabri­cació de sabó, que, fins el 1860 era un pro­ducte d'impor­tació. Els fabri­cants cata­lans de sabó (i espel­mes) foren els Sabatés-Costa, que havien començat a Nova Orle­ans i sal­ta­ren a l'Havana, i els Cru­se­llas-Vidal. Fins als anys trenta del s. XX domi­na­ren el mer­cat. Després, van entrar a l'òrbita de Col­gate i Pal­mo­live.

La gran indústria cata­lana de Cuba, però, fou la taba­quera: els Par­tagàs, Gener Batet, Conill Pi, que, amb tra­jectòries diver­ses, han tra­ves­sat el temps i les fron­te­res. Quan, vers el 1810, van començar els pri­mers molins de tabac, que esde­vin­drien grans fàbri­ques, amb una doble inte­gració (ver­ti­cal i horit­zon­tal) de la seva pro­ducció de cigars (havans), cigar­re­tes i pica­dura, no se sabia que els seus pro­duc­tes eren nocius per a la salut, que el con­sum de tabac era una de les epidèmies indus­tri­als del món modern.

Petita indústria dinàmica

Els estudiosos de la indústria catalanocubana dels anys 1810-1950 ens parlen, també, de la fabricació de moltes altres produccions en sèries curtes. Aquests nous productes són teules, ceràmica i altres materials de construcció, mobles i ebenisteria, paper, impremta i premsa escrita, aliments (farines, olis, embotits, pastissos, caramels), òptica i farmàcia, espelmes i llumins, insecticides i altres productes de química agrícola i una foneria, la Fundición Tarragona. A poc a poc, es van anar configurant unes classes mitjanes dins (i en contra) d'una societat colonial d'economia de plantacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.