empresa
Casademont ha començat a vendre el seu xoriço i la seva llonganissa sense sal
Aquests productes estan pensats per a persones amb problemes de tensió
Ha invertit vint milions d'euros en tecnologia en els últims quatre anys
L'empresa de productes carnis Casademont, amb seu a Bonmatí (Selva) i Palol de Revardit (Pla de l'Estany), ha començat a distribuir els primers productes de xoriço i llonganissa sense sal, que pot produir gràcies a una nova maquinària, la QDS (Quick Dry Systems), que ha permès reduir el temps d'assecat d'embotits de vuit setmanes a vint-i-quatre hores. El fet d'aconseguir eliminar la sal, element fins ara bàsic en l'assecat d'embotits, permet elaborar aquests productes pensats específicament per a persones amb problemes de tensió. Tradicionalment, l'embotit és considerat un aliment saborós, però com a conseqüència de la sal que portava era un dels primers que s'eliminaven de la dieta de les persones hipertenses. Ara, amb aquesta nova línia de productes sense sal de Casademont, aquestes persones no hauran d'eliminar necessàriament l'embotit dels seus àpats. A més de la llonganissa i el xoriço sense sal, Casademont també elabora gall d'indi i pernil cuit baixos en sal.
La sal s'afegeix als embotits perquè contribueix a la seva curació en les cambres d'assecat. Amb la QDS, el nou sistema d'assecatge, no cal afegir sal per extreure l'aigua dels embotits, al marge de reduir dràsticament el temps d'assecat. La nova tecnologia QDS és fruit d'un acord de col·laboració entre l'empresa gironina de fabricació de maquinària Metalquímia, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i Casademont, que van investigar durant més de set anys fins a disposar d'aquesta tecnologia. Va ser presentada a la Fira IFFA de Frankfurt del 2010. La nova maquinària no només permet guanyar temps en l'assecat, sinó reduir d'una manera dràstica l'espai de magatzem. La tardor passada es va començar a llançar al mercat la nova línia, que ha estat molt ben acollida, ja que és una innovació d'àmbit mundial. “No ens suposa, de moment, una quantitat gaire alta de vendes perquè va dirigit a un públic específic, però estem satisfets”, va explicar Adriana Casademont.
LA XIFRA
Aposta per la recerca i la innovació
El delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, va visitar ahir la seu de Casademont de Bonmatí, on va ser rebut per Adriana Casademont. L'empresa té una seu a Bonmatí i una altra a Palol de Revardit, que sumen més de 40.000 m². Produeix 25.000 tones l'any d'embotits curats i de cuits, i 12.000 tones de llescats, i produeix 312.000 peces anuals de pernil. Casademont exporta a més de setanta països d'Europa, l'Amèrica del Sud, l'Àsia i l'Àfrica, mercats de gran creixement. El delegat del govern va destacar la capacitat innovadora de Casademont per oferir al mercat productes nous en una empresa que té més de 50 anys, una aposta per la recerca i la innovació que la converteixen en una referència. Casademont té actualment prop de 400 treballadors.