Gran angular

DE MEMÒRIA

Empreses catalanes a Nova York

Cal recordar les activitats de Joan Comerma i de Rafael Guastavino. De Comerma, en sabem la construcció de la Central Station de Nova York, i de la Penn Central de Filadèlfia. En canvi, de Guastavino, i gràcies, inicialment, al professor Georges Collins, sabem que construí, només a Manhattan, voltes catalanes a 200 noves edificacions

Alguns dels epi­so­dis de la història dels empre­sa­ris cata­lans han tin­gut com a esce­nari els car­rers de Nova York. La visió que cir­cula de la vida dels cata­lans nova­ior­que­sos és deu­tora de les pàgines d'aque­lla sen­sa­ci­o­nal revista publi­cada a la ciu­tat titu­lada La Llu­ma­nera de Nova York. Va sor­tir entre 1874 i 1881, i, a hores d'ara, és acces­si­ble no única­ment per l'edició facsímil, sinó també per l'edició digi­tal.

Els edi­tors de La Llu­ma­nera tenien la seva pròpia visió dels fets. D'entrada, per exem­ple, per bé que tenien una bona con­nexió amb Cuba, no s'hi tro­ben notícies de l'època nova­ior­quesa –ni dels anys a Cuba- de Josep Xifré Casas (1777-1852).

La for­tuna de Xifré es basà, ini­ci­al­ment, en la pro­ducció, a l'Havana, de pells ado­ba­des i cuirs secs, pro­ce­dents de bes­tiar cubà, però, també, de la impor­tació de pells sense ado­bar de Veneçuela-Colòmbia i Argen­tina-Uru­guai. Una part impor­tant de la pro­ducció era expor­tada per Xifré des de l'Havana a Nova Orle­ans, Nova York, Liver­pool, Lon­dres, Cadis i Bar­ce­lona. El 1823, Xifré, casat des de 1818, amb Judith Dowing, filla d'un soci seu nord-ame­ricà, passà a viure al n. 343, Gre­enwich Street de Nova York. Una ciu­tat que, ales­ho­res, no arri­bava als 200.000 habi­tants, i que for­mava part d'un estat fede­ral que feia només un xic més de 50 anys que era inde­pen­dent. A Nova York, Xifré, a més de fabri­cant i comer­ci­a­lit­za­dor de pells ado­ba­des, esde­vingué cons­truc­tor (a Henry St., Market St., Bro­adway St.) i ban­quer (amb The Second Bank of the US i Mec­ha­nies Bank). El 1830, quan tornà a Europa, ja era molt ric.

Seguint el ves­sant cons­truc­tor de Xifré, cal recor­dar les acti­vi­tats de Joan Comerma i de Rafael Guas­ta­vino. De Comerma, en sabem la cons­trucció de la Cen­tral Sta­tion de Nova York, i de la Penn Cen­tral de Filadèlfia. En canvi, de Guas­ta­vino, i gràcies, ini­ci­al­ment, al pro­fes­sor Geor­ges Collins, sabem que cons­truí, només a Man­hat­tan, vol­tes cata­la­nes a 200 noves edi­fi­ca­ci­ons. El secret de la cata­lan vault era que per­me­tia cons­truir espais públics coberts sense perill d'incendi. El secret de Nova York era que crei­xia molt i neces­si­tava grans espais. Tal com s'ha dit amb Guas­ta­vino, “the Old World builts the New”. La Guas­ta­vino Fire­proof Cons­truc­tion Co. durà fins 1962. Les seves més de 1000 vol­tes, cons­truïdes a Cata­lu­nya, Estats Units, Canadà, Mèxic i Índia, encara hi són, i encara fun­ci­o­nen.

El ves­sant impor­ta­dor-fabri­cant-expor­ta­dor de Xifré seria con­ti­nuat als Estats Units per altres cata­lans. Els casos més noto­ris serien el de Ramon Esteve, d'Igua­lada, que par­ti­cipà, des de 1889, en el comerç inter­na­ci­o­nal del cotó (i, més tard, cafè i soia). La seva base seria, pri­mer, Savan­nah, Nova Orle­ans, i Nova York, i més tard, Dallas . I els de surers com Pere Codina o August Daussà (o, més tard, Jaume Gar­riga), amb base a Chi­cago, però, sem­pre, amb una ofi­cina a Nova York. Després del 1900, l'empresa Miquel Vincke & Meyer de Pala­fru­gell, creà la Cork Import Co. a Nova York. Artur Cuyàs i Armen­gol, el direc­tor de La Llu­ma­nera, és un cas (freqüent, sor­to­sa­ment) de petit/mitjà empre­sari ima­gi­na­tiu i versàtil, i amb una certa vocació política. Una de les acti­vi­tats, l'edició d'un dic­ci­o­nari lli­bre, utilíssim i venudíssim: el Dic­ci­o­na­rio inglés-español / Spa­nish-English dic­ti­o­nary (1876).

Un dic­ci­o­nari molt ree­di­tat (amb ampli­a­ci­ons i revi­si­ons, of course) que és cone­gut arreu com el ‘Cuyàs'. Es diu que una part del seu èxit fou deguda al fet que era el pri­mer dic­ci­o­nari que introduïa, a cada veu i entre parèntesi, una trans­cripció escrita de la forma oral: table (‘téibol') o win­dow (‘uíndou') . L'ore­lla dels cata­lans per cap­tar els dife­rents sons vocàlics devia aju­dar.

A la costa est, amb con­nexió directa amb Nova York, s'ins­tal·laren les ver­si­ons nord-ame­ri­ca­nes de tres grups empre­sa­ri­als cata­lans mul­ti­na­ci­o­nals: His­pano-Suïssa, Casa­blanca i Danone. L'empresa auto­mo­bilística, i de motors d'avi­ació, dels Mateu i els Seix, cre­ada el 1904, amb fàbrica a Bar­ce­lona, féu el salt a Bois-Colom­bes, i, després, a països indus­tri­als, com Estats Units. S'ins­tal·là a New Brunswick. Després de Manc­hes­ter, els Casa­blanca saba­de­llencs, fabri­cants de maquinària tèxtil, van crear, a North Caro­lina, l'Ame­ri­can Casa­blan­cas Co. Aquests cata­lans ame­ri­cans han seguit tenint èxit –molt- en altres camps.

Després de París, Daniel Carasso va crear, el 1943, a Nova York, l'empresa Dan­non Molk Pro­ducts. El iogurt català de 1919 arri­bava als Estats Units.

Editors

Després de Cuyàs, altres catalans a Nova York esdevingueren editors més lligats, sovint, a la política i al sindicalisme que als negocis. Les empreses editores van néixer per iniciativa de gent que havia tingut una gran participació en la vida pública. Foren: MD Publications Inc, dirigida per Fèlix Martí; American Literary Agency, de Joaquim Maurín, més les diverses iniciatives de Jaume Miravitlles: Spanish Information, Hablemos, o Dali News.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.