El turisme d'apartament puja el 2011
L'ocupació en els apartaments turístics gironins augmenta un 12%
Segons un estudi, també creix en els càmpings i en el turisme rural
El turisme d'apartament a les comarques gironines durant el 2011 ha registrat un destacat augment respecte dels darrers anys. Segons l'enquesta de l'INE publicada ahir sobre l'ocupació en càmpings, turisme rural i apartaments, en aquest darrer cas s'ha dona un 11,95% d'augment respecte del 2010 en el nombre de pernoctacions i un 8,9% en el nombre de viatgers. Aquesta dada és confirmada per Josep Comaposada, president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA). El principal augment d'aquesta ocupació ha estat la crisi, que fa que molts clients d'hotels es decantin ara per apartaments, que els resulten més econòmics. Els clients es troben que, en els apartaments, poden decidir ells mateixos fer la compra del menjar i tenen més flexibilitat a l'hora d'ocupar-los. Tot i que Comaposada relativitza sempre les enquestes de l'INE perquè considera que són contestades per uns establiments molt concrets, seguint un mètode desfasat i que donen informació esbiaixada, puntualitza que és cert aquest augment i que s'espera que el 2012 continuï mantenint-se. El president de l'ATA també destaca que la modalitat d'apartaments s'ha estès cada cop més i que fins i tot en grans ciutats, com Barcelona, s'ha ampliat molt el seu ús. Aquest és un altre factor que explicaria l'augment, així com també que en els darrers dos i tres anys ha crescut de manera molt important el parc d'apartaments, a causa de la crisi immobiliària: promocions de cases destinades a la venda i que no tenen sortida s'han acabat posat al servei del lloguer. Tot plegat ha fet que els preus dels apartaments fossin més barats. Pel que fa a les zones turístiques amb més pernoctacions en apartaments, la Costa Brava se situa en el vuitè lloc a l'Estat i líder de Catalunya.
Més nits rurals
L'enquesta d'ocupació en allotjaments turístics de l'INE també recull que a la demarcació ha augment el nombre de pernoctacions en cases de turisme rural en un 4,41%, tot i que el nombre de clients ha baixat un 0,6%. Aquesta lleugera pèrdua, però, contrasta amb la gran davallada del 2010, quan el turisme rural gironí va perdre el 10% de clients. De totes maneres, les comarques gironines continuen líder a l'Estat en aquest sector, amb un total de 363.291 pernoctacions i 120.146 clients. Darrere seu hi ha Àvila i Barcelona.
I els càmpings
L'augment del nombre de pernoctacions als càmpings de les comarques gironines ha estat, durant el 2011 d'un 3,12%, amb un total de 6.979.878 nits. El nombre de clients ha augmentat només un 1,2% segons l'INE, fins a arribar a una xifra total d'1.013.436. Aquestes dades es basen en una mitjana anual de 73 càmping i 23.075 places estimades. El grau d'ocupació mitjana per parcel·les ha estat de 36,41%. Pel que fa a la distribució geogràfica, els 52 càmpings de la Costa Brava inclosos en l'enquesta es mantenen en la primera posició pel que fa en el nombre de pernoctacions en zones turístiques de l'Estat. En quarta posició de la mateixa llista hi ha els càmpings del Parc Natural Aiguamolls de l'Empordà, que representen un total de 10 establiments.
Un any més, cal destacar també que la meitat dels 12 punts turístics amb més pernoctacions de l'Estat pertanyen a Girona. El rànquing estatal en aquest àmbit l'encapçala Benidorm –1.623.522 pernoctacions–, seguit per Torroella de Montgrí –996.370 pernoctacions–, que se situa en segona posició, i al seu darrere, per ordre de més a menys, hi ha Salou, Sant Pere Pescador –771.735–, Blanes –761.322–, Castelló d'Empúries –745.410-, Mont-roig del Camp, Castell-Platja d'Aro –563.837–, Tarragona, Calonge –556.511–, Marbella i Cartagena.
Un inventari pendent
De tota manera, cal assenyalar que l'enquesta de l'INE a les comarques gironines es basa en les dades mitjanes anuals de 5.328 apartaments, amb un total de 25.057 places estimades. No existeix un inventari del nombre total d'apartaments turístics que hi ha a la demarcació, però, segons Comaposada, s'estima que la xifra s'acosta als 130.000 apartaments, amb prop d'un total de 500.000 llits turístics, i que entre aquests s'haurà de diferenciar els apartaments turístics i els habitatges que tenen un ús turístic. En el primer cas, explica Comaposada, són els que tenen una temporada més llarga i es poden comercialitzar millor; en el segon, que són la majoria, tenen una temporada molt més curta: de tres mesos.